Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kako in kam obveščamo o povoženih živalih na cestah in železnicah


Potem ko je s 1. julijem 2022 začela veljati nova uredba, ki je nekoliko spreminjala način in financiranje zbiranja živalskih stranskih proizvodov, predvsem na področju odvoza povoženih živali s cest in železnic, so sedaj s kmetijskega ministrstva posredovali pojasnilo Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, z nekaterimi korekcijami, ki znova vzpostavljajo protokol javljanja, kakršen je že veljal pred 1. julijem.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin tako pojasnjuje, da je bila zaradi nemotenega odvoza povoženih živali s cest in železnic sprejeta odločitev, da se zagotovi odvoz teh živali v okviru javne veterinarske službe.

Od petka, 12. 8. 2022 tako trupla povoženih prostoživečih živali, pri katerih ne obstaja sum bolezni, zbira Veterinarsko higienska služba pri Nacionalnem veterinarskem inštitutu (NVI VHS). Glede prijave povoza in zbiranja tako veljajo pravila, ki so sicer veljala že pred 1. julijem:

  • povoz domačih in prostoživečih živali na cestah in železnicah lahko najditelj sporoči direktno na številko NVI VHS ali pa povoz prijavi na številko 112, ki potem obvesti NVI VHS glede odvoza trupla povožene živali in lokalno pristojnega upravljavca lovišča zaradi odvzema materialnega dokaza za potrebe evidentiranja izgub divjadi.
  • kadar pa najditelj najde povoženega divjega prašiča, najdbo vedno sporoči na številko 112, od koder o tem obvestijo Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Kot so sporočili z vlade, s tem razveljavljajo novico o načinu odvoza povoženih živali, objavljeno dne 11.7.2022.