Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Cenam pogonskih goriv se znova dodaja prispevek za energetsko učinkovitost. Višajo se tudi marže trgovcev


Vlada je namreč na dopisni seji sprejela spremembe Uredbe o zagotavljanju prihrankov energije, s katero se ponovno uvaja prispevek za energetsko učinkovitost, s pomočjo katerega se sofinancira ukrepe preko Eko sklada.

S 17. avgustom se višajo tudi najvišje dovoljene marže trgovcev goriv.

Prispevek bo enoten za gorivo točeno na avtocestah ali na cestah izven avtocestnega križa in bo za liter dizelskega goriva znašal 0,8 centa, za motorni bencin pa 0,736 centa. Uredba začne veljati 17. avgusta 2022.

Kot so pojasnili na vladi, je prispevek za energetsko učinkovitost nujno potrebno uvesti nazaj, ker se s pomočjo teh sredstev sofinancira ukrepe preko Eko sklada. “S temi sredstvi se podpirajo investicije, ki zvišujejo energetsko neodvisnost, povečujejo energetsko učinkovitost in povečujejo delež obnovljivih virov energije. Uvedba prispevka je nujna tudi zato, ker lahko daljše obdobje brez tega prispevka ogrozi tudi izvajanje že potrjenega programa Eko sklada in javnih razpisov, ki so v izvajanju,” so pojasnili svojo odločitev.

Po 17. avgustu višje tudi najvišje dovoljene marže

Ponovna uvedba prispevka za energetsko učinkovitost bo vplivala na višjo ceno dizelskega goriva in motornega bencina. Vlada je z namenom blaženja cen goriv ta prispevek začasno odpravila sredi junija. Takrat je ukinila plačilo okoljske dajatve za obremenjevanje okolja z emisijo ogljikovega dioksida za dizel, bencin, kurilno olje in zemeljski plin. Slednja je sicer bila v ceno ponovno implementirana že s spremembo cen pretekli teden, ko se je maloprodajna cena pogonskih goriv kljub temu znižala, kar je posledica razmer na svetovnem trgu.

Z 21. junijem je na nič znižala tudi prispevek za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije. Poleg tega je takrat omejila višino marž trgovcev, in sicer na 0,0591 eura/liter za dizel in za NMB-95 0,0607 eura/liter, po 17. 8. 2022 pa bo najvišja dovoljena marža za dizel 0,0983 eura/liter in za NMB-95 0,0994 eura/liter.

Izračun nove cene pogonskih goriv 16. avgusta

Maloprodajna cena bo oblikovana vsakih 14 dni. Ceni dizla in 95-oktanskega bencina se izračunavata na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov.

Cene ob avtocestah in hitrih cestah bodo veljale do vključno torka, 16. avgusta. To je dan dlje kot sicer, saj bo zaradi praznika 15. avgusta nov izračun izdelan šele 16. avgusta, nove cene bodo nato veljale od srede, 17. avgusta, do vključno ponedeljka, 29. avgusta.

Cene pogonskih goriv bodo torej višje za vnovično uvedeno dajatev in zvišanja najvišjih dovoljenih marž trgovcev pogonskih goriv. Koliko se bo to poznalo na maloprodajnih cenah pa bo odvisno tudi od razmer na svetovnih trgih. Če bodo cene naftnih derivatov na svetovnih trgih še naprej padale, obstaja možnost, da bodo maloprodajne cene goriv, kljub dodanim dajatvam in višjim maržam trgovcev, še naprej padale.

Na bencinskih servisih zunaj avtocest je sicer trenutno treba za liter 95-oktanskega bencina odšteti 1,534 evra, za liter dizelskega goriva pa 1,676 evra. Na avtocestnem križu trgovci cene oblikujejo prosto. Cene goriv po Sloveniji lahko spremljate na portalu goriva.si