Biosferno območje Obsotelje in Kozjansko kot eno izmed petih Unescovih območij pridobilo financiranje za spodbujanje trajnostnega razvoja

11. 8. 2022 17:53

Biosferno območje Obsotelje in Kozjansko je bilo kot eno izmed petih Unescovih območij izbrano za financiranje v okviru projekta “Promoting Sustainable Development Through UNESCO’s Programmes and Sites”, kar v slovenščini pomeni Spodbujanje trajnostnega razvoja preko Unescovih programov in območij

Na projekt so prejeli 25 prijav iz več kot dvajsetih držav, od teh pa je bilo izbranih 5 Unescovih območij za prvi cikel projekta, katerega namen je spodbujati bolj trajnostno in podnebno nevtralno Evropo. Projekt bo v 3 letih zajemal skupno 15 območij, vsako leto pa bo 5 območij potrdil projektni svetovalni odbor, ki ga sestavljata UNESCO in abrdn Charitable Foundation (aCF).

Od zmagovalnih območij se pričakuje, da bodo izvajala tri med seboj povezane aktivnosti. To je spodbujanje izobraževanja o trajnostnemu razvoju, vodah in oceanih ter podnebnih spremembah z okoliškimi šolami. Prav tako je predvideno spodbujanje inovativnih rešitev za trajnostni razvoj, blažitev podnebnih sprememb v sodelovanju z lokalnimi podjetji, nevladnimi organizacijami ter mladimi. Pričakuje pa se tudi spodbujanje raziskav, povezanih z Unescovimi znanstvenimi medvladnimi programi na področjih kot sta biotska raznovrstnost ter ozračje.

Vsakemu zmagovalnemu območju bodo dodeljena sredstva za izvajanje teh dejavnosti, možno pa bo pridobiti do 25.000 ameriških dolarjev. Zraven Biosfernega območja Obsotelje in Kozjansko so bili v okviru projekta izbrani še Biosferni rezervat Toskanskih otokov v Italiji, Biosferni rezervat Brighton in Lewes Downs v Združenem Kraljestvu, Biosferni rezervat gorovja Asterousia v Grčiji ter Biosferni rezervat OHRID-PRESPA in naravna in kulturna dediščina regije OHRID v Severni Makedoniji in Albaniji.

Biosferno območje Obsotelje in Kozjansko se sicer prav tako nahaja na območju Kozjanskega parka. V nadaljevanju si lahko pogledate predstavitveni film o zavarovanem območju prej omenjenega parka:

Foto: www.kozjanski-park.si

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X