Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Znižuje se tudi davek na energente, razen na kurilno olje


Vlada je sprejela znižanje davka na dodano vrednost na energente za vse uporabnike. Znižanje DDV vlada predlaga za dobavo električne energije, zemeljskega plina, daljinskega ogrevanja in lesa za kurjavo (lesna biomasa za ogrevanje).

Predlagana je začasno nižja 9,5 % stopnjo DDV, in sicer za obdobje od 1. septembra 2022 do 31. maja 2023, so sporočili z vlade.

Kot je na novinarski konferenci pojasnil finančni minister Klemen Boštjančič, vlada s tem ukrepom naslavlja posledice energetske draginje v času največje porabe energentov, torej med ogrevalno sezono, s čimer tudi dopolnjuje ukrep regulacije cen električne energije in zemeljskega plina. Predlog za znižanje DDV vključuje tudi daljinsko ogrevanje in lesno biomaso za ogrevanje.

Največ naj bi po besedah ministra od znižanja davka imela gospodinjstva. Prihranki na računih uporabnikov pa se bodo lahko v devetih mesecih veljavnosti ukrepa gibale od nekaj sto do tisoč evrov na letni ravni.

Predlog ne vključuje kurilnega olja

Predlog o znižanju DDV pa ne vključuje kurilnega olja, kar ni možno zaradi evropske direktive. Vlada bo v prihodnjih tednih pri tem energentu in na področju daljinskega ogrevanja ukrepala z regulacijo cen. »Ravno nasprotno pa vlada pri lesni biomasi za ogrevanje ne more regulirati cen, zato je na tem področju posegla po znižanju DDV«, je predstavitev te vladne odločitve zaključil finančni minister.

Slovenija bo sicer zaradi znižanega DDV v proračunu zabeležila za 130 milijonov evrov manj prihodkov: približno 40 milijonov v letošnjem letu in 90 milijonov v naslednjem letu. Napovedal je tudi rebalans proračuna za letošnje leto, pripravljen pa bo v okviru priprave proračunov za leti 2023 in 2024.