Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Začela se je preventivna akcija za večjo varnost kolesarjev


V petek so policisti začeli z vseslovensko preventivno akcijo za večjo varnost kolesarjev. Akcija bo potekala do 4. avgusta, v sklopu te pa bodo policisti z večjo intenzivnostjo preverjali, ali kolesarji spoštujejo prometna pravila in kako se do kolesarjev obnašajo ostali vozniki.

Akcijo sicer Javna agencija RS za varnost prometa, ki kolesarje in ostale udeležence prav tako poziva k strpni vožnji in večji previdnosti na cestah.

Policisti bodo preverjali, ali kolesarji vozijo v napačno smer in ali upoštevajo prometno signalizacijo (predvsem rdečo luč na semaforju). Kontrolirali bodo tudi psihofizično stanje kolesarjev, prevoz otrok na kolesu in uporabo kolesarskih čelad. Nadzorovali bodo vožnjo po pločnikih, nepravilno in tesno prehitevanje kolesarjev, neupoštevanje pravil o prednosti itd..

Pozorni pa bodo tudi na odnos ostalih prometnih udeležencev do kolesarjev, predvsem voznikov motornih vozil, ki marsikdaj s prehitro vožnjo, izsiljevanjem prednosti in prehitevanjem preblizu ogrožajo kolesarje.

Policisti bodo v tem obdobju izvajali posamične poostrene nadzore, v preostalem času pa bodo kolesarje nadzirali ob rednem delu. Glede na problematiko na posameznih območjih bodo policijske enote sodelovale z občinskimi redarstvi. V policiji so letos nabavili 28 električnih koles, ki so bila razporejena na posamezne policijske uprave in jih bodo uporabljali v aktivnostih za večjo varnost kolesarjev.

Delež kolesarjev v zadnjih letih se vztrajno povečuje, povečuje pa se tudi število prometnih nesreč, v katerih so udeleženi

Kot navaja Javna agencija RS za nadzor prometa je bilo letos, do 23. julija, po začasnih podatkih v Sloveniji zabeleženih 744 prometnih nesreč kolesarjev, v katerih je bilo 123 hudo in 527 lažje telesno poškodovanih.

Umrlo je 10 kolesarjev, enako kot v celem letu 2021. Kar 7 od 10 umrlih kolesarjev je smrtno prometno nesrečo povzročilo samih, največ zaradi neprilagojene hitrosti, pet je bilo starejših od 65 let.

Kar polovica smrtnih žrtev v času nastanka prometne nesreče ni uporabljala zaščitne čelade. Dobra polovica vseh hudo poškodovanih kolesarjev prav tako ni nosila zaščitne čelade.

Letos so kolesarji povzročili 70 prometnih nesreč pod vplivom alkohola, en kolesar je kot povzročitelj zato tudi umrl. Zaradi drugih povzročiteljev pod vplivom alkohola pa sta letos umrla dva kolesarja.

foto: policija.si