Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Stroka priporoča nošenje mask v zaprtih javnih prostorih ter predlaga obvezno nošenje mask v zdravstvenem sistemu


Na novinarsko konferenco o aktualnem dogajanju obvladovanja COVID-19 in strokovnih priporočilih Posvetovalne skupine za spremljanje gibanja virusa SARS-CoV-2 in Nacionalne skupine za koordinacijo sprejemov in posteljnih kapacitet za Covid bolnike v zdravstvenem sistemu so spregovorili državni sekretar na Ministrstvu za zdravje, pristojen za področje sekundarne in terciarne ravni zdravstvene dejavnosti mag. Tadej Ostrc, vodja Posvetovalne skupine za spremljanje gibanja virusa SARS-CoV-2 Mario Fafangel, vodja Nacionalne skupine za koordinacijo sprejemov in posteljnih kapacitet za Covid bolnike v zdravstvenem sistemu prof. dr. Matjaž Jereb, članica Delovne skupine za področje klinične obravnave in zdravljenja doc. dr. Mateja Logar, član Posvetovalne skupine za spremljanje gibanja virusa SARS-CoV-2 prof. dr. Alojz Ihan, član Delovne skupine za področje vzgoje in izobraževanja Gregor Pečan in član Posvetovalne skupine za spremljanje gibanja virusa SARS-CoV-2 izr. prof. dr. Dan Podjed.

Celotna novinarska konferenca:

Strokovna skupina, ki jo sicer sestavlja 101 strokovnjak različnih strok, je predstavila koncept obvladovanja epidemije v trenutni fazi. Predstavili pa so tudi nekatere možne scenarije, če bi se situacija morebiti spremenila na slabše, kar pomeni, če bi bodisi v populaciji začela krožiti različica, ki bi bila nevarnejša za hujši potek bolezni in bi povzročila prevelik pritisk na zdravstveni sistem. Strokovna skupina bo v prihodnjih dneh trenutnim smernicam dodala še priporočila ukrepov v šolah.

Stroka je napovedala tudi povečano število PCR testiranj.

Med glavnimi priporočili stroke so:
  • obvezna nošnja zaščitnih mask v zdravstvenem sistemu (mnoge zdravstvene ustanove so sicer že v preteklih dneh uvedle ta ukrep)
  • priporočena nošnja zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih
  • stroka priporoča nošnjo medicinske maske tipa IIR ali maske tipa FFP2/N95
  • stroka vsem ljudem s tveganjem za težji potek bolezni (kronični bolniki, oskrbovanci domov za starejše in vse osebe, stare 80 let in več) svetuje drugi poživitveni odmerek
  • stroka prav tako priporoča dodatni poživitveni odmerek za osebe, stare 60 let in več
  • tudi osebam, ki še niso pristopile k cepljenju, svetujejo, da to storijo čimprej
  • stroka svetuje tudi cepljenim, ki še niso prejeli poživitvenega odmerka, da se zanj odločijo čimprej
  • z drugim poživitvenim odmerkom se lahko cepijo tudi vsi starejši od 18 let, čeprav glede na študije neranljive skupine pod 60 let z drugim poživitvenim odmerkom, pri različici omikron, ne dobijo nobene dodatne ‘imunske prednosti’
  • v primeru znakov in simptomov okužbe s SARS-CoV-2 ostanite doma in pokličite izbranega/dežurnega zdravnika ter se čim prej testirajte
  • izolacija v primeru okužbe še vedno traja sedem dni, s tem se preprečujejo sekundarni prenosi

Priporočila za ranljive skupine prebivalstva:

  • cepljenje z 2. poživitvenim odmerkom (oz. vsa predhodna cepljenja, če še niso bila opravljena),
  • dosledna uporaba maske,
  • izogibanje zaprtim prostorom, v katerih se zadržuje veliko število ljudi,
  • delo od doma (če narava dela to dopušča)

Podrobnejša priporočila TUKAJ

Covid-19 statistika

Včeraj je bilo opravljenih skupaj 5.958 testov na virus SARS-CoV-2. Izvidi testov so potrdili skupno 1.603 okužb, kar je 0,8 % manj kot teden prej, ko je bilo potrjenih 1.603 okužb. Krivulja okužb je kot kaže dosegla vrh in se trenutno nahaja na nekakšnem platoju.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 21.154. 7-dnevno povprečje števila dnevno okuženih je po podatkih Covid-19 Sledilnika 1.570.

Število hospitaliziranih, katerih vodilna diagnoza je covid-19, je po podatkih Covid-19 Sledilnika 86 covidnih bolnikov, kar je 2 več kot dan prej. Od vseh jih trenutno 15 potrebuje intenzivno covid nego, 1 manj kot dan prej (8 od teh imajo vodilno diagnozo covid-19 – 11 bolnikov na intenzivni covid negi je na respiratorju). Bolnišnice so včeraj skupaj sprejele 23 obolelih, odpustile pa 16 prebolevnikov. Včeraj sta umrla dva obolela za covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 6.678 bolnikov s covidom-19.

Epidemiološko stanje na Celjskem

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo potrjenih 208 okužb (prejšnji teden 204). Največ v občini Celje 34, sledijo Šentjur 26, Laško 23, Velenje 22, Žalec 20, Slovenske Konjice 14, Šmarje pri Jelšah 7, Šoštanj 7, Vojnik 7, Gornji Grad 5, Polzela 5, Rogaška Slatina 5, Dobje 4, Dobrna 4, Podčetrtek 4, Šmartno ob Paki 4, Braslovče 3, Ljubno 3, Vitanje 2, Vransko 2, Kozje 1, Luče 1, Mozirje 1, Nazarje 1, Prebold 1, Tabor 1, Zreče 1.

Splošni bolnišnici Celje je po podatkih Covid-19 Sledilnika hospitaliziranih 12 bolnikov (dan prej 9), katerih vodilna diagnoza je covid-19. V SB Celje so včeraj sprejeli 6 obolelih za covidom-19, odpustili so 3 prebolevnike.

B.S., foto: pixabay