Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Slat’nska Legenda 2022 je Erna Ferjanič


Razglašena je Slat’nska Legenda 2022. Laskavi naziv si je letos prislužila Erna Ferjanič, ki je dobršen del življenja posvetila slatinski kulturi, umetnosti in prosveti ter s svojim delom pustila neizbrisen pečat tako v Rogaški Slatini kot širše.

Naziv Slat’nska Legenda je bil prvič podeljen leta 2005. Od takrat se naziv, z izjemo nekajletnega premora, tradicionalno podeljuje vsako leto.

Svečana ljudska akademija Slatinska legenda je letošnji izbor argumentirala z naslednjimi besedami: Erna Ferjanič je svoje brezskrbno otroštvo in prve šolske dni preživela v Rogaški Slatini, študirala je na PA v Ljubljani likovno umetnost in slovenski jezik, diplomirala v Mariboru iz likovne umetnosti. Po letih pedagoškega dela in ukvarjanju z lutkami in amaterskim gledališčem je več kot desetletje vodila Grafični muzej v Rogaški Slatini in bila ob tem organizatorka številnih likovno-umetniških prireditev: delovna srečanja slikarjev, kiparjev, lončarjev, organizirala je mnoge prireditve, ki so pomenile promocijo kulturnega življenja in razvoja turistične ponudbe: slikarske kolonije, Dnevi keramike Rogaška, 8 let mednarodni slikarski ex tempore, 10 let razstavnega programa Razstavnega salona.

Svojo delovno pot je nadaljevala s poučevanjem v osnovni šoli v Rogaški Slatini in delo z mladimi opravljala z veseljem in navduševala talente. Vsa leta je sodelovala pri organizaciji državne prireditve Borza humorja v Rogaški Slatini. Sodelovala je pri nastajanju lokalnega časopisa Rogaške novice, oblikuje in ureja številne publikacije in knjige in je avtorica več zaščitnih znakov firm in inštitucij, vodi literarne večere in predstavitve avtorjev. Je tudi mentorica za tretje življenjsko obdobje, kjer vodi številne tečaje s področja umetnosti. Sodeluje z VDC v Šmarju pri Jelšah z različnimi delavnicami. Na literarnem področju je bolj dejavna zadnjih deset let; piše poezijo; 6 pesniških zbirk: Sedem križev z dr. J. Lipnikom, Mrtva roža, Pol srca, Pojem pesem, Lovilci vetra in Dnevni zapisi, pesmi objavlja v literarnih zbornikih doma in v tujini. Piše tudi prozo: Srečanja s Salopijani. Je avtorica knjige o sodobnih oblikovalcih stekla Odsevi v steklu. L. 2021 je izdala zbirko kratke proze Pod starim hrastom, biografski roman Za soncem in kratki prozni opisi Dihanje lepega. Za literarno ustvarjalnost je l. 2018 prejela Pokal Sončnica. Piše časopisne članke, spremne besede za knjižne izdaje in kataloge. Vsako leto je v okviru Literararnega društva Sončnica urednica Zbornika (že 9 številk, od l. 2014). Jezikovno, tehnično in oblikovno ureja mnoge knjige, brošure in kataloge. Sicer pa je Erna znana doma in v tujini kot vizualna umetnica. Ob pedagoškem delu se ves čas ukvarja s slikarstvom, kiparstvom, keramiko, grafiko, s fotografijo, grafičnim oblikovanjem, ilustrira.

Navdih za njeno ustvarjanje je narava; sprva so bile slike ekspresionistične upodobitve objektivne narave, kasneje postanejo vse bolj abstrakcija naravnih oblik. Slike ustvarja v ciklih; svoj cikel Trave, Fosili, Cvetje, Drevo, Metulji, Grajske zgodbe, Mistične krajine, Vojni cikel, Sonca, Svetlobni sprehodi, Čas, Voda, Metamorfoze … Je tudi organizatorka umetniških srečanj, simpozijev, literarnih večerov in razstav; sodelovala je pri organizaciji nekaterih mednarodnih umetniških projektih. V sodelovanju s Steklarno Rogaška je nekaj let (2011-2013) organizirala tudi edinstveno steklarsko kolonijo. Za njo je preko 130 osebnih in preko 400 skupinskih likovnih razstav. Pomembne razstave (izbor): Jiangsu Art Gallery (Kitajska), Beograd, Galerija Bogić, Budimpešta, Artezi Gallery, Moskva, Hiša narodnosti, The Vision Gallery – Velika Britanija itn. Danes je Erna Ferjanič ob statusu učiteljice-pedagoginje tudi mednarodno priznana in uveljavljena slikarka, mentorica, humanistka, organizatorka, prevajalka, pisateljica in pesnica, urednica. Za svoje delo na likovnem področju je prejela številne domače in tuje nagrade. Erna je članica naslednjih društev in organizacij: Društvo likovnih umetnikov Maribor, Zveza društev likovnih umetnikov Slovenije, Ljubljana, Umetniški svet Društva Široka staza, Zemun, Srbija, Društvo steklarjev Slovenije – od 2014, predsednica, Literarno društvo Sončnica Rogaška Slatina – predsednica), Art International Group, U. K., Mega Art – Italija. (vir: Slat’nska Legenda FB)