Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Prijateljstvo brez meja v Dobju preko Erasmus + projekta Discover and Create (foto)


Vzgojitelji in varovanci Vrtca Dobje so se v šolskem letu 2019/20 pridružili mednarodnemu potovanju – spoznavanju, odkrivanju domačih in drugih evropskih kultur ter izmenjavi dobrih praks med vzgojitelji. V okviru Erasmus + projekta Discover and Create je Vrtec Dobje sodeloval z vrtcem iz Francije, Poljske, Estonije, Cipra in Turčije. Projekt je zaradi epidemiološke situacije trajal 3 leta, kar pa je še dodatno okrepilo prijateljske vezi med vsemi vključenimi.

V mesecu aprilu je Vrtec Dobje gostil 18 vzgojiteljev iz omenjenih držav. V tednu od 25. do 29. aprila so gostje izkusili delček naše kulturne in naravne dediščine in skupaj z učenci Osnovne šole Dobje in varovanci vrtca sooblikovali kulturni program ob dobrodošlici. Varovanci vrtca so bili poleg besede dobrodošlice gostujočih vzgojiteljev in obiska maskot, deležni tudi njihovih dobrot, prisluhnili pa so tudi zgodbi o Rdeči kapici v vseh šestih jezikih, vključno z angleščino.

Ob zaključku projekta so se 3. junija 2022 varovanci Vrtca Dobje s tradicionalnimi plesi iz vseh omenjenih držav predstavili tudi na medobčinski reviji petja in plesa – Veseli vrtiljak – v Šmarju pri Jelšah in tako izven meja njihove občine ovekovečili zaključek »popotovanja«. Le-tega so ob zaključku šolskega leta proslavili tudi v vrtcu. V ta namen je izšel skupni animirani film Prijateljstvo brez meja, ki predstavlja elemente vseh vključenih kultur.

Pomen vključevanja v mednarodna sodelovanja je v kulturno enotnem okolju, v katerem se nahaja Osnova šola Dobje, tako za najmlajše, kot tudi starejše deležnike, izjemen. Le-to nas poleg spoznavanja in razumevanja lastne kulturne dediščine in krepitve narodne zavesti, spodbuja k širjenju obzorij in sprejemanju drugačnosti ter vabi k strpnemu dialogu.

N.G.