Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Mladi Italijani in Gruzijci nad gostujočo izmenjavo v Rogaški Slatini navdušeni (foto)


V soboto, 9. julija se je v Rogaški Slatini zaključil enotedenski projekt mladinske izmenjave Erasmus Youth. Zavod Učenjak je gostil deset mladih predstavnikov iz Gruzije, deset iz sosednje Italije, deset pa je bilo naših, slovenskih predstavnikov. Tako mladostniki kot njihovi mentorji so bili nad prvo takšno izmenjavo pri gostiteljici Rogaški Slatini navdušeni, na zaključnem izletu v vasi Olimje, pa poleg dobre volje niso manjkale niti poslovilne solze.

Mladinska izmenjava Erasmus Youth  je del projekta Erasmus+, ki ga organizira in financira Evropska unija. Tema mladinske izmenjave Erasmus Youth, ki je skozi teden potekala v Rogaški Slatini, je bila »Mladi za strpnost«. V njej je sodelovalo skupaj 30 najstnikov v starostnem obdobju med 13 in 17 let. Mladi predstavniki iz Slovenije, Gruzije in Italije so skozi teden pripravljali, oblikovali in izvajali program, ki podpira strpnost, spoštovanje in skupno razumevanje med kulturnimi, religijskimi in etničnimi raznolikostmi med mladimi iz različnih držav.

Mešanica delavnic, debat, predstav in aktivnosti na prostem je mlade zabavala, hkrati pa med njimi stkala nova prijateljstva in spoznanja, okrepila znanje angleškega jezika, širila obzorja novih kultur, dodobra spoznala državo gostiteljico, Slovenijo in gostujoči kraj Rogaško Slatino.

Mladi Gruzijci in Italijani so bili med 2. in 9. julijem nastanjeni v apartmajih Vile Golf v centru Rogaške Slatine, za polne želodčke so skrbeli v Hotelu Slatina. Skozi teden so »po dolgem in po čez« spoznali kraj in nad njim bili navdušeni. V prostem času so se najraje odpravili na ogled koncertov Aninega festivala ali na sprehod po zdraviliškem parku. V sklopu programa je potekal tudi »Kulturni večer«, kjer so mladi predstavili svojo državo v sklopu jezika, znamenitosti, kulture, stereotipov in tipične hrane, katero so prinesli s seboj in tako vsem udeležencem omogočili pokušnjo. V petek so se odpravili z vlakom na izlet v sosednji Podčetrtek, kjer so si ogledali minoritski samostan in čokoladnico, najbolj pa se jim je v srce vtisnilo hranjenje jelenov na Jelenovem grebenu.

Ob zaključku projekta, Jolanda Čonč, voditeljica projekta in direktorica Zavoda za izobraževanje in razvoj Učenjak komentira: »Za nas je bila to prva izvedba gostovanja mladinske izmenjave in kljub temu smo jo izvedli na visokem nivoju. Udeleženci so pestro izvedbo pohvalili in izrazili očaranje nad Rogaško Slatino in Podčetrtkom. Všeč jim je naš način življenja, infrastruktura, gastronomija, obilo narave in prijazni ljudje. Z mladinskimi izmenjavami nadaljujemo, naslednji takšen projekt gosti Manerba del Garda v Italiji, kamor se 12. avgusta na enotedensko izmenjavo odpravlja osem slovenskih mladostnikov z dvema spremljevalkama. Veselimo pa se že konca avgusta, ko bo Rogaška Slatina zopet toplo pozdravila naslednje mlade goste iz Gruzije in južne sosede, Hrvaške.«

Več utrinkov v fotogaleriji.

 

N.O.