Ljudski univerzi Šentjur v Tednih vseživljenjskega učenja pomagala učiti narava

6. 7. 2022 12:00

Korona časi so nam prinesli marsikatere izzive, po drugi strani pa tudi utrdili spoznanje, da je lahko narava pedagoško okolje, velikokrat celo bolj zaželeno in učinkovito kot zaprte predavalnice. Udeleženci programov šentjurske ljudske univerze so v zadnjih dveh letih z odprtimi rokami sprejeli predavanja, delavnice in druge izobraževalne aktivnosti na prostem, zato so se na Ljudski univerzi Šentjur odločili, da jim v Tednih vseživljenjskega učenja 2022 ponudijo možnost izkustvenega učenja, ki se – kot dopolnitev tradicionalni šolski pedagogiki – vse bolj uveljavlja.

Dinamika učenja na terenu je drugačna, omogoča večjo možnost izbire pedagoških metod, pripomore k razvoju celovite osebnosti mladih in starejših, poleg tega pa tudi k razvoju njihovih motoričnih spretnosti, večji fizični aktivnosti in posledično izboljšanju splošnega psihofizičnega stanja.

Zadali so si, da vsaj 70 % izobraževalnega programa TVU 2022 izpeljejo na prostem. Izvedli so zeliščno ekskurzijo na Primorsko – v vasici Trsek nad dolino Dragonje, kjer se nahaja Zeliščni raj Slovenske Istre, so si ogledali kako gojijo naravna zelišča. Učili so se tudi dihalnih tehnik na vrhu Rifnika, si ogledali primer dobre socialne inovacije v podjetništvu in v Velenju obiskali tehnološki center za aplikativno ekologijo, si v Ljubljani vodeno ogledali Plečnikovo hišo, v Ljubnem ob Savinji spoznavali glamping turizem, si z društvom September ogledali Planino pri Sevnici ter muzejsko zbirko Čar izročila, se vodeno sprehodili po Jelšingradu s Tejo Peperko, se učili izdelovati tradicionalno prekmursko gibanico ter se prehodili od Košnice do Tremerij. Odpravili so se tudi na pohod po grajski učni poti Žusem ter testirali svojo telesno pripravljenost s Centrom za krepitev zdravja ZD Šentjur.

Ker je bila LUŠ uspešna na javnem razpisu za sofinanciranje programov in dejavnosti izobraževanja odraslih v letu 2022, so bile vsebine Tednov vseživljenjskega učenja sofinanciranje s strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport in brezplačne za vse generacije. Če se jih niste udeležili letos, pa vas na LUŠ vabijo v njihovo družbo v naslednjem letu! (LUŠ)

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X