Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Letna inflacija zrasla na 11 odstotkov. Največji vpliv imele podražitve naftnih derivatov


Letna rast cen je bila julija 11-odstotna, na mesečni ravni pa 1-odstotna, kažejo najnovejši podatki Statističnega urada Republike Slovenije. Največji vpliv tako na inflacijo so imele višje cene naftnih derivatov. Poletne sezonske razprodaje oblačil in obutve so mesečno inflacijo znižale za 0,6 odstotne točke. Občutno se je v zadnjem letu pocenila le mobilna telefonija. Letna inflacija sicer še naprej narašča.

Območje evra ima medtem rekordno 8,9-odstotno inflacijo.

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije so se življenjske potrebščine v enem letu podražile za 11 %. Cene blaga so bile v povprečju višje za 14 %, cene storitev pa za 5,3 %. Blago dnevne porabe se je podražilo za 17,9 %, trajno blago za 10,5 % in poltrajno blago za 2,8 %.

Največ (2,1 odstotne točke) so k letni inflaciji prispevale podražitve naftnih derivatov (pri tekočih gorivih za 49,7 %, bencinu za 41,1 % in dizelskem gorivu za 41 %). 2 odstotni točki so prispevale višje cene hrane (za 13,5 %). Električna energija se je podražila za 30,4 % in letni indeks zvišala za 1,1 odstotne točke. Izdelki in storitve iz skupine stanovanjska in gospodinjska oprema ter tekoče vzdrževanje stanovanj so se podražili za 12 % ter inflacijo dvignili za 0,9 odstotne točke. 0,7 odstotne točke vpliva na inflacijo so imele podražitve avtomobilov (za 12,5 %), po 0,5 odstotne točke pa gostinske storitve (dražje za 9,2 %) ter izdelki in storitve za rekreacijo in kulturo (dražji za 4,8 %). Po 0,4 odstotne točke so prispevale višje cene zemeljskega in mestnega plina (za 58,9 %), trdih goriv (za 49,2 %) ter toplotne energije (za 43,3 %), ugotavljajo na SURS-u in dodajajo, da pa se je v obdobju enega leta za 5,4 % pocenila mobilna telefonija, kar je inflacijo ublažilo za 0,1 odstotne točke.

Mesečna inflacija 1-odstotna

Tudi k mesečni inflaciji so največ oz. 0,5 odstotne točke prispevale višje cene naftnih derivatov (dizelsko gorivo se je podražilo za 9,5 %, bencin za 8,8 % in tekoča goriva za 2,2 %). K inflaciji so prispevale tudi podražitve počitniških paketov za 8,6 %, ki so inflacijo zvišale za 0,3 odstotne točke ter podražitve drugih storitev v zvezi z osebnimi vozili, ki so se podražile za 6,9 % in k inflaciji dodale 0,2 odstotne točke. Po 0,1 odstotne točke vpliva pa so imeli dražja trda goriva (za 14,1 %), storitve v restavracijah in hotelih (za 1,1 %), avtomobili (za 1 %) ter stanovanjska in gospodinjska oprema in tekoče vzdrževanje stanovanj (za 0,8 %). Vse preostale podražitve so prispevale 0,3 odstotne točke.

Zaradi poletnih sezonskih razprodaj so bile cene oblačil in obutve v juliju za 8,2 % nižje kot prejšnji mesec, kar je mesečno inflacijo znižalo za 0,6 odstotne točke. Za 0,1 odstotne točke je inflacijo ublažilo tudi cenejše sadje (za 4 %).

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila 11,7-odstotna (v prejšnjem juliju 2-odstotna). Mesečna rast cen je bila 0,9-odstotna (prejšnji mesec 2,3-odstotna).

Cene blaga so bile na letni ravni v povprečju višje za 14,6 %, cene storitev pa za 6 %. Blago dnevne porabe je bilo dražje za 19 %, trajno blago za 8,9 % in poltrajno blago za 3,7 %.

Letna stopnja inflacije, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila v državah članicah EMU junija 8,6-odstotna (mesec prej 8,1 %) in v državah članicah EU 9,6-odstotna (mesec prej 8,8-odstotna). Najnižja je bila na Malti (6,1-odstotna), najvišja v Estoniji (22-odstotna), v Sloveniji pa je znašala 10,8 %.

vir: SURS