Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Hotel Slovenija na tretji dražbi kupilo slabo stoječe slatinsko podjetje


Hotel Slovenija v Rogaški Slatini je bil danes na tretji javni dražbi vendarle prodan. Kupilo ga je slatinsko podjetje Smirna.

Podjetje Smirna iz Rogaške Slatine je bilo edino podjetje, ki se je danes pojavilo na dražbi ter hotel kupilo po izklicni ceni 1,85 milijona evrov. Stečajni upravitelj družbe RG Hotel nastanitve, ki je bila lastnik hotela, Valter Stepan, je s prodajo zadovoljen. Kot nam je povedal Stepan, je slatinsko podjetje zaenkrat plačalo varščino v višini 100 tisoč evrov, v naslednjih treh mesecih pa bo sestavljena kupoprodajna pogodba in bo moral biti plačan še preostali znesek.

Poslovanje podjetja Smirna d.o.o. po javno dostopnih podatkih sicer ni ravno bleščeče. Lani so ustvarili za zgolj 113 tisoč evrov celotnih prihodkov, poslovno leto pa zaključili s skoraj 100 tisoč evri izgube. Leta 2020 pa je bilo poslovanje še slabše, saj so ob ustvarjenih skoraj 42 tisoč evrih celotnih prihodkov, pridelali skoraj 170 tisoč evrov izgube. Tudi bonitetna ocena podjetja je 1, kar pomeni, da gre za poslovni subjekt izrednega tveganja. Po zadnjih finančnih podatkih je vrednost premoženja podjetja manjše od obveznosti podjetja. Direktorja sta Igor Kokovnik in Sergii Mishchenko. Lastništvo podjetja, ki zaposluje tri osebe, pa v 92-odstotnem deležu pripada družbi Rotativa Holdings LTD, ki ima sedež na Cipru.

Ali torej kljub slabo stoječemu kupcu Hotel Slovenija vendarle čaka lepša prihodnost? Glede tega je Stepan dejal, da je lastništvo tega podjetja v rokah omenjenega ciprskega podjetja, ki se v osnovi ukvarja s hotelirstvom in imajo resne namene tudi s slatinskim hotelom. Stepan ugiba, da bodo tudi kupnino verjetno priskrbeli ciprski lastniki slatinskega podjetja.

Po negotovih letih vendarle do novega lastnika

Kot je znano, ima Hotel Slovenija za seboj nekaj negotovih let, ki so ga leta 2020 pahnile v stečaj. Lani se je zdelo, da bo vendarle na novo zaživel, saj ga je v najem vzelo koprsko podjetje Uniglobal. Hotel se je obnovil ter lani jeseni že sprejel nove goste. Toda trenutne razmere in dejstvo, da slatinski turizem zadnja leta sloni na turistih iz Rusije in Ukrajine, so novega najemnika privedle do odločitve, da po poteku najemne pogodbe, le te ne podaljša več. Hotel je namreč zaradi vseh okoliščin posloval z izgubo. Hotel je tako 18. junija, ko se izteče najemna pogodba, prenehal z delovanjem in znova prešel v roke stečajnega upravitelja.

B.S.