Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Dokončno izločeni glavni dokazi v primeru štirikratnega umora v Tekačevem


Celjsko višje sodišče je v zadevi Tekačevo kot neutemeljeno zavrnilo pritožbo tožilstva, ter dokončno izločilo glavne dokaze tega razvpitega primera, ki so bili pridobljeni s hišno preiskavo, opravljeno leta 1997 pri Kristjanu Kameniku. Obramba je uspela dokazati, da je bila hišna preiskava nezakonita, torej so bili nezakonito pridobljeni tudi dokazi. Primer se vrača na začetek.

Celjsko višje sodišče je v ponedeljek obravnavalo pritožbo tožilstva, ki se je nanašala na leta 2018 izločene kronske dokaze v primeru štirikratnega umora na Tekačevem. Pritožba je bila, kot poroča Večer, zavrnjena kot neutemeljena, s tem pa so nezakoniti postali vsi dokazi, pridobljeni s hišno preiskavo, ki je bila leta 1997 opravljena na domu Kristijana Kamenika. V njej so bili med drugim zaseženi tudi zloglasni športni copati, katerih odtisi naj bi bili najdeni na kraju štirikratnega umora. Sodišče je pritrdilo obrambi, da je bila hišna preiskava opravljena nezakonito. Obramba je namreč že od leta 2015 dokazovala, da hišna preiskava ni vsebovala obrazložitve oz. se je nanašala na preiskavo drugih kaznivih dejanj, za katera je bil osumljen Kamenik.

Ker so preiskovalci na podlagi omenjene hišne preiskave prišli tudi do oseb v Zagorju, ki so trdili, da je Kamenik pri njih naročil optične merke za orožje, je sodišče preklicalo tudi pričanje teh ljudi, preklicalo pa je tudi izvedensko mnenje.

Primer se sedaj vrača na začetek, novo sojenje pa naj bi se pričelo v naslednjih dveh mesecih. Ponovnega sojenja verjetno tudi ne bo več vodila sodnica Maja Manček Šporin, saj se je ta že seznanila z nezakonito pridobljenimi dokazi. V spisu sicer ni ostalo več veliko dokaznega materiala. Primer proti Kameniku zastara leta 2047, proti njegovim domnevnim sostorilcem pa že letos, kar pomeni, da vsi domnevni morilci ne bodo dočakali roke pravice. Osumljenemu Kameniku naj bi namreč zločin pomagal storiti vsaj še en sostorilec. Po pisanju Dnevnika naj bi preiskovalci z moderno tehnologijo odkrili, da naj bi bil za Kamenikovega pajdaša osumljen Hrvat. Na ponovnem sojenju bo znano, kako trdni so ti dokazi.

Kamenik trenutno na prostosti

Kamenik je bil v zadevi Tekačevo sicer že enkrat spoznan za krivega ter obsojen na 20 let zapora. Najprej zgolj za umora zakoncev Poharc (Kamenik po vseh zbranih dokazih na kraju zločina naj nebi bil sam), višje sodišče pa ga je nato obsodilo na isto kazen, vendar za umor vseh štirih žrtev.

To sodbo je vrhovno sodišče razveljavilo. Kasneje je bil oproščen očitkov iz obtožnice, a je ta sodba nato padla na višjem sodišču. Tretje sojenje se je začelo leta 2008. Ker je bil Kamenik aretiran in zaprt na Hrvaškem zaradi preprodaje heroina, se je sodba za štirikratni umor prekinila. Leta 2015, ko je Kamenik odslužil zaporno kazen na Hrvaškem, bi se moralo sojenje nadaljevati, a se je Kamenik znova znašel za zapahi. Tokrat v Italiji, kjer so v njegovem vozilu našli 51 kilogramov kokaina. Kamenik bi kazen v Italiji moral prestal do leta 2023, a je bil lani pogojno izpuščen na prostost. Iz Italije je nato odšel v Srbijo, kjer pa je zaradi drog znova pristal v zaporu, a je kasneje uspel z razveljavitvijo sodbe ter odkorakal na prostost.

Štirikratni umor v Tekačevem se je zgodil 4. marca 1997, ko so pod streli morilca (ali več njih) umrli Frančiška in Štefan Poharc, lastnika domačije v Tekačevem, ter podnajemnici Helena in Viktorija Krošlin.