Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Bor Gradišek osmi na Svetovnem mladinskem prvenstvu v šahu za slepe in slabovidne


Mladi šahist iz Kozjega se je med 11. in 16. julijem 2022 udeležil svetovnega mladinskega prvenstva za slepe in slabovidne šahiste, ki je potekalo v Castelnaudaryju v Franciji.

Bor se je na prvenstvo podal v spremstvu svojega očeta v nedeljo 10. julija. Najprej je bil na sporedu prvi krog, v katerem je Bor remiziral s petim nosilcem turnirja Marimuthujem iz Indije. V torek sta bila na sporedu dva kroga, v katerih Bor ni imel sreče z razporedom. V dopoldanskem drugem krogu mu je računalnik namenil najvišje uvrščenega tekmovalca turnirja Johanssona s Švedske, ki je bil premočan nasprotnik. Popoldan mu je sledil še drugi nosilec Aryan iz Indije, s katerim je Bor remiziral. V sredinem četrtem krogu je Bor dobil nekaj lažjo nasprotnico Casadevall iz Španije, ki jo premagal za svojo prvo zmago na turnirju.

V petek je bil ponovno dvojni spored, v katerem je bil Bor polovično uspešen. Dopoldan je izgubil proti Staskeviciutejevi iz Litve, popoldan pa je premagal Amansha iz Kazahstana. V zadnjem, sedmem krogu, v soboto, je bil prost zaradi lihega števila tekmovalcev. Prvenstvo je tako končal s štirimi točkami iz sedmih krogov, kar je zadostovalo za osmo mesto. Prvenstvo je bilo zelo izenačeno, saj je imel prvak na koncu le točko več kot Bor, tretjeuvrščeni pa le pol točke. Borov rezultat je res odličen, saj je kljub temu, da je bil najmlajši tekmovalec na prvenstvu, za tri mesta izboljšal svoj izhodiščni položaj in za 44 točk izboljšal FIDE rating.

Bor je med turnirjem prav tako odkrival lepote Francije
Bor postal prvi slabovidni šahist, ki je Slovenijo zastopal na tovrstnem prvenstvu

Bor je ljubezen do šaha razvil že v prvih letih šolanja na OŠ Kozje, ko se je udeleževal šahovskega krožka pod mentorstvom Marjana Drobneta. Kmalu se je začel udeleževati šahovskih tekmovanj v regiji in državi. V zadnjih letih je kot član Celjskega ŠK osvojil dva naslova regijskega prvaka v svoji starostni kategoriji, uspešen pa je bil tudi na številnih drugih turnirjih za mlade šahiste v bližnji in daljni okolici. Ker pa je Bor slaboviden, se je pred nekaj leti začel udeleževati tudi tekmovanj za slepe in slabovidne šahiste, kjer zastopa Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Celje.

V kratkem času se je zavihtel med najboljše v državi in tako je v letu 2021 osvojil tretji mesti v absolutni konkurenci na državnem prvenstvu slepih in slabovidnih šahistov v standardnem in hitropoteznem šahu. Še posebej pomembno je bilo tretje mesto na prvenstvu v standardnem šahu, saj je bilo verjetno razlog, da ga je Zveza za šport invalidov – Slovenski paraolimpijski komite prijavil na svetovno mladinsko prvenstvo v šahu za slepe in slabovidne, ki je potekalo med 11. in 16. julijem 2022 v Castelnaudaryju v Franciji. Bor je postal sploh prvi slabovidni šahist, ki je Slovenijo zastopal na takšnem prvenstvu, saj je zadnji udeleženec mladinec iz Slovenije v letu 1989 zastopal še Jugoslavijo.

R. G.