Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Bliža se že 24. Likof na taberhi, ki tudi letos prinaša bogat program


Etnografska prireditev Likof na taberhi se bo v avtentičnem okolju Muzeja na prostem Rogatec že 24. zapored odvila v soboto, 23. julija s pričetkom ob 17. uri. Organizatorji so tudi letos za obiskovalce pripravili bogat program.

Kot vsako leto prireditev združuje in povezuje niz dogodkov in vsebin:

  • MLAČEV ŽITA na dva različna načina: mlačev s cepci in na ročni mlatilnici. Prikaza ostajata jedro prireditve in sta po vseh letih še vedno privlačni za obiskovalce.
  • MARJETIN SEJEM – gostovanje Slovenskega rokodelskega festivala 2022  – pod okriljem Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije (sodelujejo rokodelci iz vse Slovenije –  RC Škofja Loka, Veržej, Slovenj Gradec, Slovenska Bistrica, Idrija, Moravče, Litija, Rogatec, Ribnica)
  • NAJ SIROVA ZAVIHANKA Obsotelja in Kozjanskega: izbor organiziramo s ciljem poenotenja in promocije te kulinarične posebnosti v sodelovanju z društvi žena in KGZ Ptuj ter Šolskim centrom Šentjur. K sodelovanju v ocenjevalni komisiji povabimo vsako leto predstavnika enega izmed lokalnih gostišč. Letos je to POMONA – turizem na podeželju, Zgornje Sečovo.
  • PRIKAZI ROKODELSKIH VEŠČIN: trenje lanu, predenje na kolovratu in ročno tkanje, pletarstvo iz šibja in ličja, rožice iz krep papirja, vezenje, kovaštvo.
  • PRIKAZI DELOVNIH OPRAVIL: pranje perila pri muzejskem vodnjaku – POJOČE PERICE / Ljudske pevke Rogatec, priprava in peka sirove zavihanke, košnja trave in grabljice z igranimi dramskimi prizori – LOŽNIŠKE UFARCE.
  • OKUSIMO DEDIŠČINO – doživljajske delavnice Muzeja na prostem Rogatec: peka kruhkov žulik , delavnica polstenja, zeliščarska delavnica, Šmitova bralna ustvarjalnica (ob 100-letnici rojstva Jožeta Šmita, pesnika, prevajalca in urednika otroške revije Ciciban, njegova rojstna hiša je osrednji objekt muzeja)
  • KULTURNI PROGRAM ob zaključku dela (likof) na muzejskem odru pri Viničarski hiši sledi razglasitev rezultatov izbora za Naj sirovo zavihanko in druženje ob petju in glasbi
  • GOSTINSKA PONUDBA
    Prikaze mlačve in delovnih opravil izvajamo v sodelovanju z domačini izpod Donačke gore, Loga in okolice.
    V izvedbo prireditve je vključenih blizu 80 posameznikov. Prost vstop na prireditev.