Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Anin ples 2022: »Slovenski Opernbal« v Rogaški Slatini po treh letih obujen


Minulo soboto se je v prekrasnem ambientu Kristalne dvorane Grand hotela Rogaška ponovno odvil Anin ples, ki si s svojo častitljivo skoraj 200-letno tradicijo in odličnostjo izvedbe utrjuje status enega najbolj prepoznavnih družabnih dogodkov z dobrodelnim poslanstvom v Evropi.

Prireditev se je začela s sprejemom gostov in ob najavi vsakega gosta posebej, s slovesnim vstopom v Kristalno dvorano ob spremljajoči glasbi Kvarteta Akord. Natanko ob 20. uri so fanfare napovedale začetek programa v Kristalni dvorani. Za vrhunsko kulinarično in enološko doživetje je letos poskrbela Hiša kulinarike Jezeršek, ob spremstvu vrhunskih slovenskih vin, ki jih je tudi letos izbral predsednik Društva za razvoj pivske kulture-Sommelier Slovenije, gospod Ivan Peršolja.

Za nepozabni kulturni program med posameznimi hodi Anine večerje med 20.00 in 22.00 uro so poskrbeli: violinistka Marija Terezija Kolman, operna solista, sopranistka Sabina Cvilak, tenorist Aljaž Farasin, baletna solista Kenta Yamamoto in Erica Pinzano, še posebej pa sta navdušila prihajajoča zvezdnika, mlada violinistka Patricija Avšičin ter pianist Mak Muni Mihevc.

Polnočna zdravica iz Verdijeve Traviate s Cesarjevega balkona v Kristalni dvorani je bila letos namenjena nadvojvodi Janezu, ki je v prvi polovici 19. stoletja odločilno vplival na uspešni razvoj zdravilišča Rogaška Slatina in tudi samega Aninega plesa. Polnočni program pred Grand Hotelom Rogaška je bil tokrat preplet Jazz baleta v izvedbi svetovnih prvakov v jazz baletu Petre Ravbar in Tiana Čehića, 3D Mapinga na pročelju Hotela Aleksander, laserskega showa in ognjemeta.

Glasbo za ples, ki se je začela z otvoritvenim plesom ob 22.00 uri je organizator tudi letos zaupal Gala Dance Orchestru, ki je z Mihom Rebernikom in priznano Jazz vokalistko Ano Bezjak goste zabaval do zgodnjih jutranjih ur. Nepozabni večer je tudi letos elegantno povezala Mojca Kranjc. V okviru celoletnih dobrodelnih aktivnosti Rotary Cluba Maribor Grad, ki je bil letos organizator prireditve, je bil letošnji dobrodelni prispevek s plesa namenjen Varstveno-delovnemu centru za osebe z motnjami v duševnem in telesnem razvoju, Enoti Šmarje pri Jelšah.

Prireditev je od začetka do konca suvereno vodila mlada, a že izkušena ekipa pod vodstvom Maje Marije Križan, ki sta ji ob strani stala Urša Jager in Jakob Cvetko z devetčlanskim osebjem protokola.

Tradicija prirejanja Aninih plesov že od leta 1835

Sv. Ana, ki goduje 26. julija, je med ljudmi ena najbolj priljubljenih svetnic katoliškega sveta. Od nekdaj je zaščitnica deklet, žena in vdov. V začetku 19. stoletja je postala sv. Ana zaščitnica Rogaške Slatine. Takratni lastniki zdravilišča so leta 1804 zgradili novo kapelico, ki so jo posvetili sv. Ani. Kult Marijine matere, zaščitnice žena in deklet, je povsem ustrezal naravi kraja. Brez dvoma tudi zaradi tega, ker je že takrat evropsko znano zdravilišče slovelo kot dolina zdravja in lepote naravnega okolja ter tudi po privlačnosti njegovih obiskovalk, ki so zdravilišču samo še potrjevale pečat posebnosti.

Prav njim v čast so najverjetneje že od začetka 19. stoletja dalje začeli prirejati Anin ples, kar potrjuje tudi novela Der Annaball (Anin ples) takratnega gimnazijskega profesorja iz Celja Johanna Gabriela Seidla, ki je bila objavljena l. 1835 v knjižici z naslovom “Gedenke mein” (Moji spomini) in ki podrobno opisuje ljubezensko zgodbo pevke Anne Muller in barona Edvarda von Althofa in čar takratnih Aninih plesov. V času Avstro-Ogrske monarhije je Anin ples potem postal ena najbolj prestižnih tovrstnih prireditev v tem delu Evrope. Ta sloves je ohranil vse do danes. Vojna je leta 1941 prekinila tradicijo prirejanja plesov, le-ta pa je bila z rojstvom Slovenije kot samostojne države leta 1992 znova obujena.

Vabljeni k ogledu fotografij iz dogodka:

Foto: Foto-video blisk – Štefan Jerebic in Damjan Regoršek ter Mediaspeed