Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Zaključuje se prva faza obnove gradu Podčetrtek. Ta se začasno že odpira za obiskovalce (foto)


Decembra leta 2020 so se gradu Podčetrtek začeli obetati boljši časi. Po 20 letih je namreč ta pomemben ostanek podčetrtške kulturne dediščine prešel v lastništvo Občine Podčetrtek. Župan Peter Misja je takrat, zaradi že dodobra propadlega gradu, napovedal takojšen začetek obnove, kar se je po končanih formalnih postopkih in razpisih začelo dobre pol leta kasneje, ko je bila podpisana pogodba za začetek obnove in reševanja gradu.

Prva faza obnove gradu Podčetrtek se te dni končuje. Kot nam je povedal župan občine Podčetrtek Peter Misja, na gradu poteka zaključna faza prvega dela projekta, za katerega je občina pridobili 200.000,00 evrov državnega denarja. “Šlo je za nujna sanacijska dela ki so obsegala: menjava in podeskanje ostrešja, ureditev odvodnjavanja, sanacija notranjih zidov in sanacija obzidja,” našteva Misja. Doda, da so v sklopu te faze del povsod, kjer je bilo na gradu to potrebno, sanirali in na novo uredili tudi betonske plošče. “Z betonsko ploščo smo sanirali teraso, notranje okvirje oken, prostor za uro in na grad pripeljali vse instalacije od elektrike, optike, vode do kanalizacije.” Kot še pove župan Misja, želijo v tej fazi urediti še sanacijo stolpa in sanirati dovozne ceste.

Grad bo tako že v soboto, 25. 6. dopoldan, začasno odprl vrata za obiskovalce. “Predvsem zato, da pokažemo da se da v kratkem času veliko narediti,” je dejal Misja. Na gradu bo ta dan tudi koncert skupine Mi2.

Občina Podčetrtek si v nadaljevanju prenove gradu veliko obeta od razpisov Ministrstva za kulturo in EU. “Če bomo uspešni pa bi z drugo fazo lahko grad za stalno odprli za obiskovalce,” zaključi Misja.