Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Zaključil se je prvi mednarodni filmski festival športnega dokumentarnega in igranega filma v Sloveniji


V nedeljo se je zaključil prvi mednarodni festival športnega dokumentarnega filma, katerega slogan je bil »Culture Through Sport«. Zdraviliški park in Kulturni center Rogaške Slatine sta štiri dni živela v ritmu festivalskega vzdušja. Predvajale so se projekcije pod nebom, dogajanje pa je bilo popestreno tudi z okroglo mizo »Ženske v športu«, obiskom naših košarkarskih legend lige NBA, razstavami in mednarodnim turnirjem v I feel Slovenia Baseball5 in šolskim tekmovanjem Med Dvema Ognjema (MDO) za pokal Afrodita. Torej bilo je, kot je napovedal direktor festivala Peter Majerle: «Program ne bo le filmsko obarvan, ampak bo predvsem športen in igriv.«

Na vabilo strokovne žirije pod vodstvom umetniškega direktorja Festivala gospoda Miroljuba Vučkovića, so se odzvali in Rogaško Slatino obiskali odlični režiserji športnega filma s celega sveta, kot so bolgarski režiser Petko Gyulchev (film Kalin and the Jail Team), madžarski režiser filma One for All András Pires Muhi, češki režiser Tomaš Hodan (The Last race) in srbski režiser filma Žućko – više od igre Gordan Matić, ki je z veseljem in strokovno opravljal tudi funkcijo predsednika žirije.

Koga je žirija nagradila?

Festivalsko dogajanje je bilo posvečeno tudi tekmovalnemu delu programa. Pet članska žirija, ki so jo sestavljali že omenjen srbski režiser in producent Gordan Matić, slovenska igralka Manca Ogorevc,

scenarist, režiser in igralec Samir Bajrić, scenarist in režiser prof. doc. Boštjan Vrhovec in Metka Dedakovič, diplomirana dramaturginja, zaposlena v oddelku TV-arhiva in dokumentacije RTVSLO, so s posebno nagrado GRAND PRIX nagradili švedski film Tigers, režiserja Ronnia Sandahla. »Tigers je celovit film, ki v svojo strukturo vpleta tako šport kot osebno dramo in ju neločljivo poveže v celoto. Čeprav tudi ta film temelji na resnični zgodbi, je scenaristično tako zasnovan, da razvija like na izjemno dramatičen in včasih tudi nepričakovan način. Pred nas postavlja socialno-športno okolje, ki je povsem zakrito javnim pogledom in zaradi tega je samo po sebi zanimivo presenetljivo. Gre za film, ki kaže, kako je mogoče narediti športni film, ki element športa vključuje v samo strukturo filma, in mu daje specifično in enkratno podobo in je zanimiv tako za športne entuziaste kot filmske navdušence. Tigers je, zaradi celovitosti, tako v sami zasnovi kot produkciji in umetniškem izrazu, vsekakor izstopajoči film v celotnem programu in sodi v sam vrh.« je o filmu dejal Boštjan Vrhovec.

Nagrado za najboljši dolgometražni dokumentarni film je dobil režijski prvenec češke režiserke Marie Pincikove On your Marks ( v originalu Na značky!). »Eno je nič, enotnost je vse«, pravi himna Sokola, gibanja, ki vsakih 6 let v Pragi zbere na tisoče ljudi, da ustvari impresivno množično gimnastično predstavo. »Film subtilno razkriva vse ravni človekovega življenja: od intimnega do družbenega, ki se s časoma združijo v enovito celoto, šport, katerega vrednote že stoletja preraščajo v način življenja. Film ponuja razmislek o pomenu športa, katerega gonilo so posamezniki, ki gradijo boljšo in celovitejšo družbo, v kateri živijo. Protagonisti vseh generacij, ki jih jemljejo pod drobnogled, se soočajo z osebnimi težavami, ki jih predstavljajo njihovi različni karakterji, in to je tisto, kar pritegne gledalca od začetka do konca filma, saj se v njem mešajo občutki veselja in žalosti: smeh in solze.« je obrazložila Manica Ogorevc.

Nagrado za najboljši kratkometražni dokumentarni film je prejel film Djevojka od nula dolara, dokumentarec hrvaškega režiserja Damirja Terešaka. Tematika filma se osredotoča na osebo, ki je po svoji življenjski poti dokaj izstopajoča (dekle, ki se po študiju teologije posveti boksu in dosega mednarodne uspehe), a kljub popolni predanosti temu športu in treningom, svojega cilja ne doseže. Film s svojo dvojnostjo, intenzivnimi in dinamičnimi treningi ter spopadi v ringu na eni strani, ter običajnim življenjem mladega dekleta na drugi strani, gradi dramaturško napetost in prezentira socialno okolje in intimno čutenje sveta osrednje junakinje. Presenetljiv je tudi sam konec, ker avtor dobesedno spusti iz filma junakinjo, Ivano Habazin, saj film zaključi samo z omembo, kaj se je z njo zgodilo po zadnjem boju v ringu, kar je presenetljivo in učinkovito, saj gledalca neposredno in šokantno postavi v realno življenje.

»Fahim, little prince of chess (režiser: Pierre-François Martin-Laval, Francija) je prav tako film, ki ima vse atribute, ki jih pričakujemo od dobrega, igranega filma. V svojo strukturo vključuje element, ki ga tradicionalni filmi nimajo, to je šah (tudi šport). Zato ga je treba še posebej omeniti, saj zastopa prav tisto zvrst, ki jo ta festival v ospredju tematizira,« je povedala žirija, zakaj je film prejel nagrado za najboljši igrani film.

Podeljene so bile še tri nagrade

S strani mladih žirantov je bila podeljena nagrada hrvaškemu filmu Njihovim stopam, obiteljske priče s Balkana (režiserja Vlado Boban / Marko Pavlović), nagrada organizatorjev je šla v roke Goranu Vojnoviću za film Evropski prvaki 2017. Ob tej priložnosti so nas obiskale tudi naše košarkarske legende Ivo Daneu, Peter Vilfan, Aljoša Žorga in predstavnik mlade košarkarske generacije Uroš Slokar, ki so skupaj z našimi reprezentanti prejeli spominske nagrade, ki so jih pripravili dijaki programa tehnik steklarstva Šolskega centra Rogaška Slatina pod mentorstvom učiteljice praktičnega pouka Zinke Kobula Kamenšek.

Mednarodni festival športnega filma v Sloveniji pa je na seznam tekmovalnih kategorij na novo uvrstil še eno tekmovalno kategorijo, in sicer za najboljši promocijski film. Nagrada za najboljši I feel Slovenia promocijski film je šla v roke mladega režiserja Davida Podgornika za promo film z naslovom Nov dres, stara ljubezen (NZS). »Kakšna sreča, naredili smo več kot samo TV oglas,« je ganjen dejal David.

Vsi zmagovalni filmi bodo tudi imeli pravico zastopati Slovenijo na zaključnem filmskem festivalu FICTS v Milanu, mestu ustanovitelja festivala. Nagrade je izdelala in podarila Steklarna Rogaška.

Filmski festival se je zaključil z napovedanimi besedami direktorja festivala Petra Majerla: »Šport združuje, šport povezuje in omogoča osebnostno rast.«