Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Višajo se tudi cene vrtcev. Kakšne so te in kako se med seboj razlikujejo v kozjanskih in ostalih slovenskih občinah?


Mnoge občine po Sloveniji so v zadnjih tednih, zaradi vsesplošnega višanja cen podražile tudi cene vrtcev, ki so izračunane na podlagi cen stroškov dela, stroškov materiala in storitev ter stroškov živil za obroke otrok.

Tudi nekatere občine na našem območju so (bodo) zvišale cene vrtcev. Preverili smo, kako se cene vrtcev občin Kozjanskega in Obsotelja za prvo starostno obdobje razlikujejo med seboj, ter kakšne cene varstva imamo na našem območju v primerjavi s širšo regijo.

Najmanj po trenutno veljavnih cenah vrtec za prvo starostno obdobje plačujejo v občini Dobje (446,48 evra), ki je tudi med nižjimi na ravni države. Z občine Dobje so sicer sporočili, da jih je vrtec že obvestil o potrebni spremembi oz. dvigu cen. Nove cene programov za predšolsko vzgojo naj bi tako obravnavali že na naslednji seji občinskega sveta. Največ starši plačujejo v občini Rogaška Slatina (553,00 evrov), kjer pa so cene spremenili v začetku aprila 2022. Tako kot v Rogaški Slatini bodo v teh dneh cene vrtcev s 1. 9. 2022 povišali tudi v občini Šmarje pri Jelšah, kjer bo cena po povišanju enaka kot v Rogaški Slatini, torej 553,00 evrov. Cene vrtcev so letos povišali že tudi v Rogatcu in Bistrici ob Sotli. V ostalih občinah Kozjanskega in Obsotelja pa so se cene vrtcev nazadnje spremenile lani, zato bi se utegnile tudi v teh občinah jeseni cene zvišati. Iz občine Podčetrtek so sicer sporočili, da vsaj do jesenskih mesecev cen vrtca ne nameravajo spreminjati.

Na ravni države, kot so v nedavni raziskavi ugotavljali v časniku Finance, je cena vrtcev za prvo starostno obdobje trenutno najvišja v občinah Brežice (624 evrov), Radovljica (609,04 evra), Ig (598,94 evra), Žalec (591,34 evra) ter Ormož (do 588,47 evra).

Nekatere slovenske občine sicer dajejo dodatne popuste in olajšave.

Podrobne aktualne cene vrtcev v občinah Kozjanskega in Obsotelja (po vseh starostnih obdobjih):

*Za vzorec so na časniku Finance vzeli občine, v katerih je bilo po podatkih statističnega urada v šolskem letu 2020/2021 v vrtce vključenih vsaj 200 otrok, kar pomeni nekaj več kot sto občin oziroma približno polovica vseh.

Iskalnik podatkov o aktualnih cenah vrtcev v slovenskih občinah:

B.S.