Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Toča znova klestila na Kozjanskem. Škodo si je na terenu že ogledala kmetijska ministrica (foto, video)


Napovedi vremenoslovcev so se uresničile. Pozno popoldne je tako Celjsko znova zajela nevihta s točo v velikosti jajca. O škodi višini škode zaenkrat še ni poročil.

KAKO UKREPATI PO TOČI:

Velja, da je prvi ukrep po klestenju toče uporaba biostiulativnih pripravkov najbolje na osnovi aminokislin, pripravki iz alg in podobno. Poleg odstranitve poškodovanih delov rastlin npr. v zelenjavi, jagodah,… potem šele sledi v skladu z registracijami uporaba fungicidov, kakšen dan po škodnem dogodku, ko se stanje posevkov in stopnja poškodovanosti pokaže v vsej svoji razsežnostih.

Podrobnejše informacije, kako ukrepati po toči, najdete na spletni strani Kmetijsko gozdarskega zavoda. Povezava tukaj: https://www.kmetijskizavod-celje.si/aktualno/kako-ukrepati-po-toci-2022-05-27

Popoldan so iz smeri Avstrije nastale krajevne nevihte, ki so se združile v večji nevihtni sistem, ki potuje v smeri Hrvaške. Neurje s silovitimi nalivi, močnim nevihtnim pišem in točo je prešlo tudi širše območje Celja in Žalca. Nevihta se je nato pomikala v smeri jugovzhoda in je že dosegla tudi Kozjansko in Obsotelje.

Kot poroča center za obveščanje, je v večernih urah vse do srede noči osrednji del Slovenije zajelo močno neurje z obilnimi padavinami, točo in močnim vetrom. Do sedaj zbranih podatkih je bilo zabeleženih 225 dogodkov v tridesetih občin osrednje Slovenije in aktivirani so bili gasilci iz 81 prostovoljnih gasilskih društev, 4 poklicnih enot in industrijske gasilske enote. Tako je meteorna voda predvsem zalivala kleti objektov, nanosila blato na vozišča in v prostore objektov. Močan veter je odkrival strehe, podrl več dreves na vozišča, objekte in na osebna vozila. Toča pa je predvsem uničila večje število streh objektov, vozil in seveda poljščin. Gasilci so začasno sanirali poškodovana ostrešja, iz kleti črpali meteorno vodo, odstranjevali podrta drevesa, čistili prepuste in vozišča ter občanom nudili drugo pomoč.

Z Občine Kozje so medtem sporočili, da je četrtkovo neurje s točo povzročilo ogromno škodo na kmetijskih površinah, cestni infrastrukturi in tudi ostali infrastrukturi (otroško igrišče, …). “Po prvih podatkih so najbolj prizadeta območja v k. o. Buče, Vrenska Gorca, Dobležiče, Drensko rebro, Zdole, Kozje, Pilštanj,” so povedali. Tudi iz drugih občin poročajo o veliki škodi, predvsem v občinah Šentjur, Podčetrtek in Bistrica ob Sotli. Natančna višina škode še ni znana, je pa ta zagotovo zelo visoka.

Škodo si je na terenu ogledala ministrica za kmetijstvo

Tudi ministrica za kmetijstvo Irena Šinko se je danes odpravila na teren, v občinah Slovenj Gradec, Kozje in Šentjur si je ogledala škodo, ki jo je na kmetijskih površinah povzročilo včerajšnje hudo neurje s točo in močnim vetrom.

Situacija je kritična. Škoda na poljščinah je res huda, toča je popolnoma sklestila pridelek in nasade. Trenutno poznamo stanje samo po površini, natančno oceno konkretne škode pričakujemo v prihodnjem tednu. Takrat bomo odločali naprej,” je dejala ministrica.

Po prvih ocenah, bodo pridelki na najbolj prizadetih območji zmanjšani tudi od 80 do 100%. Ministrica Irena Šinko je ob ogledu škode še poudarila: “Na terenu so svetovalci kmetijsko svetovalne službe, od katerih lahko pridelovalci dobijo konkretne nasvete, kaj lahko storijo na posameznem pridelku.” Ob ogledu na terenu so ji lastniki več kmetij predstavili konkretne situacije in povzročeno škodo. Vremenske ujme so zagotovo pomemben izziv za kmetijska gospodarstva. Ministrica je pri tem izpostavila tudi pomen obvladovanja tveganj pred škodo po toči, tako z mrežami proti toči in zavarovanjem pridelkov pri zavarovalnicah. Po besedah ministrice bo storila vse, kar bo v njeni pristojnosti in moči, da bi pomagala kmetovalcem, tako pri preventivnih ukrepih kot tudi pri zagotavljanju zadostnih sredstev za sofinanciranje zavarovalnih premij.

Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Rudi Medved, ki si je škodo ogledal skupaj s poveljnikom Civilne zaščite Srečkom Šestanom, je dejal, da v okoljih upravičeno pričakujejo pomoč države, a je največja težava pri tem, da ta pride pozno.

Škoda natančno še ni ocenjena, na širšem Celjskem in Koroškem pa naj bi bilo po prvih podatkih poškodovanih okoli 160 hektarov hmeljišč ter 150 hektarov pa v vinogradništvu, uničenih je večino nasadov jagod, ozimna žita, koruza, vrtnine, tudi pridelkov drugih kultur letos praktično ne bo. Najslabše so jo odnesli na Kozjanskem.

Prizadetim kmetovalcem kmetijski svetovalci svetujejo uporabo pripravkov, s katerimi krepimo rastline in jim pomagamo pri ponovni rasti in razvoju, ter šele potem uporabo fungicidov (navodila zgoraj).

Toča na območju Žalca (avtor: Jasmina Krajnc):

Toča na območju Dobležiče (avtor: Miro Šimenc):

Nekatere pa še vedno najbolj skrbi za pločevino: