Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Sprejet ukrep o izenačitvi cen dizelskega goriva


Z današnjim dnem sta začeli veljati uredbi, s katerima se država za dizel, ki ga trgovci prodajajo ob avtocestah, začasno odpoveduje prispevkoma za energetsko učinkovitost in obnovljive vire energije. S tem ukrepom naj bi prišlo do izenačitve cene goriv.

S to uredbo želi vlada ob rasti cen goriv zagotoviti primerljivo ceno za tiste, ki bodo goriva točili na avtocestnem omrežju. Ob tem je minister Bojan Kumer dodal: “S tem bomo dosegli znižanje maloprodajne cene za vse prevoznike, ne samo slovenske, tudi tuje,”. Ministrstvo za infrastrukturo bo upravičenost odprave obračunavanja obeh prispevkov preverjalo mesečno, ob tem pa je minister Kumer dejal, da gre za kratkotrajen ukrep, ki naj bi največ dva meseca. Upanje, da se bo cena znižala, pa mu daje tudi padec cen nafte na mednarodnih trgih. Zakaj podobno ne velja za tiste, ki vozijo vozila na neosvinčen bencin, pa je Kumer dejal, da je poraba dizla večja, zraven tega pa ga uporabljajo tisti, katerih stroški in cene imajo tudi velik vpliv na inflacijo.

Na nekaterih črpalkah cena dizla že znižana

Na Petrolovih bencinskih servisih se je cena dizla že znižala, ustavila pa se je pri 1,895 evrov na liter goriva. Po znižanju je cena veliko bolj podobna tistim na črpalkah izven avtocest, kjer je za liter dizla potrebno odšteti 1,848 evra. Če je Petrol že znižal cene dizla, se na bencinskih servisih OMV, ki se nahajajo ob avtocesti, cena še ni znižala ter znaša nekaj nad 2 evra na liter.