Šentjursko podjetje BeTec s svojim produktom osvojilo tuje trge, z velikimi koraki pa vstopa tudi na slovenskega

Kozjansko je zadnja leta nekakšna valilnica izjemno uspešnih podjetnikov in podjetij. Med slednje zagotovo sodi tudi mlada ekipa podjetja BeTec iz Jakoba pri Šentjurju. Z inovativnimi rešitvami na področju kmetijske mehanizacije namreč z velikimi koraki prodirajo na tuje trge, čedalje bolj pa so prisotni tudi v Sloveniji.

So edini izdelovalec tovrstnih inovativnih rešitev za gnojenje v Sloveniji, ter eno izmed zgolj dveh podjetij na svetu, ki lahko tovrstne sisteme izdeluje v največjih dimenzijah. Kdo so in s kakšnimi produkti spreminjajo način kmetovanja, si preberite spodaj.

Podjetje BeTec je mlado, tehnološko usmerjeno podjetje iz Jakoba pri Šentjurju, ki se ukvarja s proizvodnjo kmetijske mehanizacije, predvsem inovativnimi sistemi za gnojenje. Podjetje sta leta 2016 ustanovila brata Jure in Darko Brečko, danes pa šteje že 25 zaposlenih. Jedro mlade ekipe, v povprečju stare okoli 31 let, sestavljajo po večini fantje s Kozjanskega, ki so zrasli na kmetijah in dobro poznajo tako delo na kmetiji kot delovanje kmetijske mehanizacije ter težave, s katerimi se soočajo kmetje.

Poznavanje kmetijstva ter prepoznavanje potreb kmetov, so jih vodile v odločitev, da s svojimi izkušnjami, znanjem in inovativnimi idejami začnejo razvijati specializirano kmetijsko mehanizacijo. Brata Brečko sta v svojih začetkih prve stroje prilagajala na hribovito kozjansko območje, od tod pa je njune rešitve hitro poneslo preko meja Slovenije. Osvojila sta namreč hribovita območja Švice, Avstrije in Nemčije, kjer je konfiguracija terena podobna kozjanskim koncem, in začela se je zgodba o uspehu. Danes v podjetju razvijajo različne vrste kmetijske mehanizacije, njihov asortiment pa v 80-odstotkih obsega program gnojevke, 20-odstotkov pa zeleni program vezan na silažno krmo. Produkt, ki je njihov paradni konj, je implikator (sistem vlečnih cevi za razdeljevanje gnojevke), ki se ga namesti na cisterno za raztros gnojevke in je kompatibilen s skoraj vsemi vrstami cistern, ki jih trenutno najdemo na trgu.

Prednosti implikatorja tako finančne kot okoljske

Rešitev podjetja BeTec prinaša v kmetijstvo vrsto prednosti. Ena izmed pomembnejših, ki do izraza še posebej prihaja v času, ko cene mineralnih gnojil letijo v nebo, je učinkovitost izrabe gnojevke. Njihovi implikatorji namreč učinkovitost povečajo za ogromnih 60 %, kar predstavlja velike prihranke pri gnojenju kmetijskih površin.

Obenem njihov produkt rešuje še eno perečo težavo kmetijstva. Smrad. Meja med obdelovalnimi kmetijskimi površinami in strnjenimi naselji se namreč čedalje bolj oži, zato lahko smrad v obdobjih gnojenja predstavlja veliko težavo za prebivalce naseljenih območij v širši okolici. To težavo učinkovito rešuje tehnologija podjetja BeTec, ki z načinom implikacije gnojevke smrad skoraj popolnoma nevtralizira. Nevtralizacija smradu pa ni koristna zgolj za okoliške prebivalce, temveč tudi za okolje, saj se s tem istočasno zmanjšujejo emisije. Vse to tako sledi v zadnjih letih spremenjeni, tudi v skrb za okolje usmerjeni miselnosti kmetovalcev. Koristi implikatorja razvitega v Jakobu pri Šentjurju so zatorej tako finančne kot tudi okoljske.

V podjetju ob tem radi izpostavijo izkušnjo, ki so jo imeli z eno izmed slovenskih občin. Ta je namreč kmetu, katerega obdelovalne površine se nahajajo na obrobju mesta, pomagala sofinancirati nakup njihovega stroja, v želji zmanjševanja smradu in posledično slabe volje občanov. Nedvomno bi lahko bil to zgled tudi za druge občine, kjer se soočajo s podobnimi težavami. Sicer pa v ekologijo usmerjeno kmetijstvo čedalje bolj spodbuja tudi Evropska unija. Podjetje BeTec, ki je edini slovenski proizvajalec tovrstnih kmetijskih strojev, je tudi zato s svojimi produkti še najbolj prisotno na tujih trgih. Tuji kmetje so namreč hitro spoznali široko paleto koristi, ki jim jo ponuja slovenski izdelek. Zadnja leta pa jim čedalje bolj zaupajo tudi slovenski kmetje.

Eno izmed dveh podjetij na svetu, ki je sposobno narediti sistem vlečnih cevi v širini 30 metrov

Podjetje ponuja več modelov implikatorjev (sistemov), od takšnih ki gnojevko puščajo na površju, do takšnih, ki gnojevko bolj ali manj globoko vbrizgavajo v zemljo. Razvili so tudi sistem, ki ob impliciranju gnojevke površino zemlje še prereže in tako v koreninski sistem poleg gnojevke dovede zrak, kar dodatno pospešuje rast posevka. Sistem obenem opravlja tudi funkcijo česanja površine.

V podjetju BeTec izdelujejo implikatorje (dognojevalne sisteme z vlečnimi cevmi) različnih dimenzij. Pri tem pa gre še posebej poudariti dejstvo, da je šentjursko podjetje eno izmed zgolj dveh na svetu, ki je zmožno izdelati sistem vlečnih cevi z razponom do 30 metrov. Seveda pa v podjetju BeTec znajo narediti tudi manjše, s čimer lahko zadovoljujejo tako majhne kmetije kot tudi velike profesionalne kmetije.

Glede na razvojno naravnanost podjetja, ni presenetljivo, da imajo v lasti tudi nekaj patentov. Predvsem v obliki posameznih komponent strojev. Sicer pa njihova filozofija temelji na miselnosti, da z znanjem, inovativnostjo in razvojno naravnanostjo vedno stopajo korak pred konkurenco.

Postanite del mladega, razvojno in inovativno usmerjenega tima

Podjetje se vse od nastanka hitro razvija in raste. Mlada ekipa zato v svoje vrste vedno z veseljem sprejme nove okrepitve. Sodelavce iščejo za vsa področja poslovanja, od montaže do razvoja in prodaje. Če se torej vidite v mladem, inovativno usmerjenem in hitro rastočem podjetju, se bodo z veseljem odzvali na vašo poslano ponudbo za delo. Kontaktne podatke za prijavo najdete tukaj.

naročnik objave: BeTec d.o.o.