Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Popoldne in zvečer znova možne nevihte s točo


Danes v popoldanskem in večernem času so v notranjosti države znova možne močnejše nevihte s pogostimi udari strel, močnejšimi sunki vetra, nalivi in točo, opozarjajo na Agenciji RS za okolje.

V četrtek zjutraj in dopoldne bo pretežno jasno. Jutranje temperature bodo med 12 in 17 °C. Čez dan bo na nebu nastajala kopasta oblačnost iz katere se bodo popoldan v notranjosti Slovenije, iz smeri Avstrije, razvile plohe in nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 28 do 32 °C. Popoldan bodo predvsem v pasu od Alp do hrvaške meje, ter v severovzhodni Sloveniji krajevno možne tudi močnejše nevihte. Nevihte bodo imele za razvoj na voljo 500 – 1200 J/kg razpoložljive potencialne konvektivne energije. V kombinaciji z visokimi temperaturami zraka in dokaj ugodnimi vetrovnimi pogoji bodo, ob bolje razvitih nevihtnih celicah možni močnejši nalivi, silovitejši sunki nevihtnega piša in toča. Toča glede izračune modelov ne bo dosegala večjih dimenzij, lahko pa lokalno pade večja količina manjše toče.

Glede na izračune meteoroloških modelov lahko močnejši sunki nevihtnega piša, ob prihodu vremenske motnje, povzročajo težave predvsem v severovzhodni Sloveniji (Štajerska, Prekmurje). Ni izključen lokalen vetrolom. Ob morebitnih močnih nalivih je lokalno možen hiter porast hudourniških vodotokov. Ozračje se bo zvečer postopno umirilo, pa napovedujejo na prognostiki portala Neurje.si.

Spletne pripomočke, s katerimi lahko spremljate vremenske razmere, najdete TUKAJ.