Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Karateisti s Kozjanskega blesteli na Balkanskem prvenstvu v Beogradu, Mia Črep s karatejem odkriva nove dimenzije


Balkansko prvenstvo v karateju je tradicionalni mednarodni karate turnir v organizaciji balkanske karate zveze. Letos je tekmovanje potekalo od 3.6. do 5.6.2022 v glavnem mestu Srbije. Sodelovalo je 1285 tekmovalk in tekmovalcev iz 10 balkanskih držav. 

Na tekmovanju so prav tako nastopili karateisti iz KK Kozjansko in Obsotelje, KK Bushido ter Šmarčana Tadej in Tajda Mavsar iz KK Seki.

Barve otroške reprezentance Slovenije iz karate kluba Kozjansko in Obsotelje je zastopala petčlanska zasedba: Ana in Lea Bele, Filip Lotrič, Tilen Prag in Leon Sodin. Tilen je že prvi dan tekmovanja v kategoriji kata letniki 2010 osvojil odlično 5. mesto, v polfinalu je namreč za las izgubil 3:2, prav tako se je to zgodilo v repasažu. V kategoriji kata dečki 2009 je nastopil že izkušeni Filip, med izjemno konkurenco pa je moral priznati premoč v prvem kolu.

Drugi dan je nastopil Leon v kategoriji borbe dečki 2010. Njegov samozavesten ter odločen nastop ga je pripeljal vse do finala. Na koncu je že drugič zapored osvojil laskavi naziv “Balkanski prvak”. Zadnji tekmovalni dan se je ponovno odlično začel za karateiste iz Kozjanskega in Obsotelja. S klubsko kata ekipo, v kateri so nastopili Filip Lotrič, Tilen Prah in Leon Sodin, so osvojili odlično 3. mesto. Skoraj so bili že v finalu, nato pa so s 3:2 izgubili proti domačinom. Še zadnja dva nastopa so opravile Ana in Lea Bele v kategoriji borbe -49kg med letnicami 2009. Morale so priznati premoč že v prvem kolu, tako da vidnejše uvrstitve niso dosegle. V klubu iskreno čestitajo vsem nastopajočim.

Tudi Šmarčana Tadej in Tajda Mavsar do izjemnih dosežkov

Prvi dan tekmovanja je na borišče stopil Tadej, najmlajši reprezentant Slovenije. Tekmoval je v kategoriji ‘kata dečki 9 let’, kjer je branil drugo mesto iz leta 2021. V osmini finala se je pomeril s federalnim prvakom iz BIH in ga premagal 5:0. Sledilo je več bojev, na katerih je prevladoval Tadej ter si s tem priboril vstop v finale, kjer je za nasprotnika dobil lanskega balkanskega prvaka iz BIH. Oba sta si želela zmage, izvedba kat je bila na natančnem nivoju ter brez očitnih napak. Po žvižgu glavnega sodnika je Tadej s 5:0 postal Balkanski prvak. Tadej je star 8 let in ima sedaj zlato in srebro v katah posamično. V tretjem delu tekmovanja pa je sodeloval še v ‘ekipi kata dečki 8-9 let’ in tam prejel še bron.

Tajda je po lanskem 5. mestu hotela izboljšati rezultat. V kategoriji ‘kata deklice 13 let’ je bila v 1. krogu prosta, v 2. krogu pa žal izgubila s trikratno državno prvakinjo Hrvaške, kateri se kasneje tudi žal ni uspelo uvrstiti v finale in tako je Tajda izgubila brez možnosti za borbo za bron.

Tajda je zadnji dan tekmovanja skupaj z Lano in Iris iz drugih slovenskih klubov sodelovala v ekipi ‘ekipa kata deklice 12-13 let’. Slovenke so se najprej pomerile s Črnogorkami in jih premagale 5:0. Sledil je finale z Grkinjami, ki so sicer prikazale odlično izvedbo kate in še odličen bunkai – praktičen prikaz kate, ki pa v tej kategoriji ni bil potreben. Zaradi bunkai so se sodniki najprej odločili za Grkinje, a je posredovala slovenska trenerka Seki, sicer tudi sodnica in dosegla ponovitev sojenja. Takrat so Slovenke s Tajdo na čelu osvojile vrh Balkana!

Tajda tako z zmago zaključuje sodelovanje v otroški karate reprezentanci, naslednje leto se bo potegovala za mesto v mladinski reprezentanci, ki lahko pelje tudi na evropsko in svetovno prvenstvo.

Posnetek Tadejevega nastopa:

Karateisti KK Bushido domov odnesli naslov podprvakinje ter ekipni bron

Že 1. dan so po urniku nastopili štirje člani Karate kluba Bushido. Alja Tramšek v kategoriji borb deklic 11 let v težnostni kategoriji -40 kg in Timotej Jordan v kategoriji borb članov -84 kg. Slednji je po začetnem porazu s črnogorskim reprezentantom in zmagovalcem kategorije dobil priložnost repasažnih bojev, a mu nekaj športne sreče tokrat ni bilo naklonjene. S tesnim porazom 4:3 pristane na odličnem 9. mestu.

Alji Tramšek se je po začetnem krogu za nasprotnico zoperstavila makedonska tekmovalka. Aljini trije zaporedni iponi so botrovali predčasnem zaključku boja v korist Alje s rezultatom 9:0. V drugem krogu zaključi kot zmagovalka proti bosanski predstavnici 7:0. Z rezultatom 6:1 v polfinalnem boju si Alja zagotovi veliki finale z makedonsko tekmovalko. S končnim tesnim rezultatom 2:1 za nasprotnico si Alja nadene naziv balkanske podprvakinje 2022! Izjemno igro so prav tako pokazali Vinko Juraja, Mija Mastnak ter Tilen Šter, vsi so prišli do polfinala, vendar pa se jim tokrat ni izšlo, zato so zasedli nehvaležno, vendar še vedno odlično 5. mesto.

Po zelo dobrem izkupičku v preteklih dveh dnevih so dočakali tudi zaključni dan prvenstva in nastop Aleksa v kategoriji borb dečkov 11 let v težnostni kategoriji -35 kg in nastop članskih ekip, kot vrhunec prvenstva za člane. Karate team Slovenije je sestavljalo 5 odličnih karateistov vključno s Timotejem. Po prvem izgubljenem nizu z minimalno razliko 3:2 ekipa zabeleži poraz s strani ekipe Črne Gore, a dobi priložnost za repasažni boj z izredno močnimi predstavniki Grčije za tretje mesto in bron. Fantje so kot najmlajša članska ekipa dodobra izkoristili dano priložnost in si s rezultatom 3:1 priborili tretje mesto in bronasto medaljo. Aleks v prvem krogu zabeleži poraz proti reprezentantu Bosne in Hercegovine, ki se prebije v finale. Aleks si zagotovi repasažni boj, ki mu nameni končno 9. mesto na lestvici.

Mia Črep s karatejem odkriva nove dimenzije

Mia Črep je izjemno vztrajna, delovna, nasmejana punca s posebnimi potrebami, ki trenira v karate klubu Kozjansko in Obsotelje. Razvija ter izboljšuje vse možne segmente osebne rasti. Zanjo vadba karateja predstavlja popolnoma novo dimenzijo. Z malce drugačnimi prijemi se spoprijema z izzivi, ki so ji dani na individualnih treningih, prav tako pa uspešno, brez težav dvakrat tedensko sledi tudi skupinski vadbi v telovadnici skupaj z njenimi vrstniki. Iz kluba ji želijo čestitke za trud, voljo in vztrajnost. Samo tako naprej.