Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Liter goriva dražji za okoli 20 centov. Bencinski servisi tudi z lažnimi obvestili o pomanjkanju goriva (video)


Potem ko je vlada prejšnji teden sprejela odlok Uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, ki začasno za obdobje enega leta na novo ureja cene nekaterih naftnih derivatov v Sloveniji, bo ta jutri stopila v veljavo.

Zaradi napovedanih povišanih cen goriv se zadnje dni na bencinskih servisih vijejo kolone, saj želijo vozniki napolniti svoja pred podražitvijo.

Cena za liter 95-oktanskega bencina se bo jutri dvignila na 1,755 €, cena za liter dizelskega goriva pa na približno 1,848 €. Danes je cena še zamrznjena na 1,56 € za liter 95-oktanskega bencina ter 1,668 € za liter dizelskega goriva. Za poln 50-litrski rezervoar goriva bo torej od torka treba odšteti slabih 10 € več.

Sprejeta uredba določa mehanizem oblikovanja cen določenih naftnih derivatov, sestavine, ki jih morajo upoštevati podjetja, ki se ukvarjajo z dejavnostjo prodaje teh naftnih derivatov, in merila, po katerih se morajo oblikovati cene ali njihove sestavine.

Vlada z uredbo izven avtocest in hitrih cest znova regulira drobnoprodajne cene 95 oktanskega neosvinčenega motornega bencina (NMB-95) in dizla. Pri tem je omejila višino marže trgovcev na 0,0591 eura/liter za dizel in za NMB-95 0,0607 eura/liter, po 17. 8. 2022 pa za dizel 0,0983 eura/liter in za NMB-95 0,0994 eura/liter. Maloprodajna cena bo oblikovana vsakih 14 dni po modelu, določenem v uredbi.

Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih na površinah avtocest in hitrih cest po novem ne bodo več regulirane. Drobnoprodajne cene bodo za te servise oblikovane prosto na trgu oz. jih bodo določali trgovci sami.

Lažna obvestila o pomanjkanju goriva na bencinskih servisih

Zaradi jutrišnjih podražitev se na bencinskih servisih zadnje dni vijejo kolone vozil. Na nekaterih bencinskih servisih pa občasno tudi zmanjkuje goriva. Ob tem so mnogi prepričani, da bencinski servisi namenoma zavajajo glede obvestil pomanjkanja goriva, saj da čakajo na podražitev, ko bodo lahko prodajali po višji ceni. Gospodarski minister Matjaž Han je sicer zatrdil, da je zalog goriva dovolj.

Na drugi strani so ponudniki goriva že pred dnevi zatrjevali, da bencinski servisi namenoma zapirajo črpalke, a na podlagi posnetka iz Celja, je njihovim besedam težje verjeti. Občan je namreč na enem izmed celjskih bencinskih servisov rezervoar svojega vozila napolnil iz črpalke, na kateri je bilo obvestilo, da je dizelskega goriva zmanjkalo. Gospodarski minister je zatrdil, da so inšpektorji zaradi domnevnega zavajanja že na terenu.

Medtem je predsednica uprave Petrola Nada Drobne Popovič za portal 24ur pojasnila, da gre za tehnično napako, saj da se ročka po dosegu “mrtve teže” ni tehnično zablokirala. “Ko zmanjka goriva, je tu vedno tehnični mehanizem, ki črpalko ustavi, da vase ne potegne zraka.” Dodala je, da je v tem primeru prišlo do tega, da se je črpalka že ustavila, vendar pa se ročka ni zablokirala. Sicer pa v rezervoarjih običajno, ko se sistem ustavi, zaradi varne uporabe ostane še okoli 200 litrov goriva. “Zagotovo pa nismo blokirali črpalk, čeprav bi imeli gorivo. Naš interes je namreč, da gorivo prodajamo,” je še zatrdila.

Cene naj bi se sicer jutri povišale na 1,755 € za liter 95- oktanskega bencina ter 1,848 € za liter dizla. Cene goriv lahko spremljate na portalu goriva.si