Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Intervju s kmetije Brišnik: “Slovenski kmetje pridelujemo zelo zdravo hrano”


Med kmetijami, ki dobavljajo mleko v Mlekarno Celeia, je veliko takšnih, kjer tradicija prehaja iz roda v rod. Ob 80. obletnici organiziranega odkupa mleka, ki ga letos praznujejo v Mlekarni Celeia, nas je pot tokrat vodila v vasico Prekopa blizu Vranskega, kjer se na družinski kmetiji Brišnikovih že druga generacija ukvarja s prirejo mleka, ki ga že več kot 60 let oddajajo v Mlekarno Celeia. Andrej Brišnik je napreden rejec mlajše generacije, ki danes s svojo družino nadaljuje delo svojih staršev. Ponosen je na živino v svojem hlevu in zdravo hrano, ki raste na njihovi kmetiji.

Pozdravili ste nas na vaši družinski kmetiji. S čim vse se ukvarjate?

Naša kmetija je živinorejska. Kot marsikateri partner Mlekarne Celeia se tudi mi prvenstveno ukvarjamo s prirejo mleka. Pravzaprav se že od začetkov kmetovanja na tej kmetiji ukvarjamo s to dejavnostjo in s tem so začeli že moji starši. Že od samega začetka ga tudi prodajamo v Mlekarno Celeia, tako da imamo kar dolgo tradicijo sodelovanja, ki presega pol stoletja. Ker na kmetiji ni nikoli dovolj pridnih rok, je v delo vsak dan vpeta moja celotna družina. Žena Sabina ob redni službi vedno priskoči na pomoč, prav tako sinova Jaka in Urban, pri delu pa nam pomaga še en zaposleni delavec.

Kdaj ste se odločili za poklic in življenje kmeta ter danes gospodarja?

Rojen sem bil na kmetiji, tako da mi je bilo kmetovanje dejansko položeno že v zibelko. Po končani osnovni šoli sem se tako odločil za kmetijsko šolo, kar je še bolj začrtalo mojo življenjsko pot. Kmetijo sem kasneje prevzel od staršev, jo posodobil in danes nova generacija tukaj pri nas ohranja slovensko tradicijo prireje mleka, prilagojeno sodobnemu času in pričakovanjem. Tako se tudi skladamo s poslanstvom in vizijo Mlekarne Celeia oziroma njihovih izdelkov Zelene Doline.

Delo na kmetiji ima mnogo lepih plati, a prinaša tudi skrbi. Katere bi izpostavili?

Zagotovo je na prvem mestu ljubezen do živali in zemlje. Zares rad imam delo z živalmi, kar ste med obiskom pri nas lahko tudi videli. Poleg tega nas vse skupaj veseli pridelava zdrave hrane, ki jo je danes na kmetijah zagotovo največ v tem svetu. Po drugi strani pa skrbi prinašajo vsi izzivi današnjega časa. Med temi moram zagotovo izpostaviti vedno višje vhodne stroške, ki dražijo naše delo. A vsaka generacija je imela svoje izzive in mi se s temi danes soočamo po najboljših močeh. Našo kmetijo želimo v prihodnosti posodabljati in času primerno razvijati. Upam, da nam bo to tudi dobro uspevalo.

Omenili ste že zdravo hrano. Pri vas, tako kot je to pri vseh partnerjih Mlekarne Celeia, pridelujete mleko brez gensko spremenjenih organizmov. Kako nastaja vaše mleko za naše Zelene Doline?

Naš način kmetovanja je konvencionalen, kar pomeni, da doma pridelamo kar se da veliko osnovne krme za hranjenje živine. Posebej se trudimo, da je ta krma kvalitetna, saj to daje mleku tradicionalen okus in kakovost ter ohranja tisto, kar izpostavlja Mlekarna Celeia v svojem sloganu znamke Zelene Doline: »Naravni od nekdaj«. Za dodatno prehrano živine dokupimo tudi nekaj žita in močnih krmil, ki so prav tako brez gensko spremenjenih organizmov. Z Mlekarno Celeia sicer zelo dobro sodelujem.

Zakaj so slovenske kmetije s tradicijo edinstvene in zakaj jih je vredno podpirati, ohranjati?

Slovenski kmetje pridelujemo zelo zdravo hrano. Prav je, da se kmetije ohranjajo, prehajajo iz roda v rod in nadaljujejo s to tradicijo zaradi samooskrbe. V zadnjem času se je pokazalo, kako zelo pomembna je prehranska neodvisnost in če ne bomo ohranjali naših kmetij, nas čakajo zelo težki časi.