Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Hude večerne nevihte tudi na Kozjanskem povzročale zalivanje objektov, podiranje dreves, udare strel,…


Včeraj je Slovenijo zajelo močno neurje z nalivi in vetrom, ponekod pa je padala tudi manjša toča. Na širšem Celjskem je predvsem zalivalo objekte, podiralo drevesa, prišlo je tudi do udara strele.

V večernih urah in del noči na sredo je Slovenijo zajela hladna fronta z močnimi nalivi in vetrom. Neurja so se pojavljala po vsej državi razen na Primorskem. Največ dela so imeli gasilci v občinah Mislinja, Radlje ob Dravi, Črnomelj, Dobrepolje, Velike Lašče, Slovenske Konjice, Rogaška Slatina, Kungota, Slovenska Bistrica in Sveti Jurij ob Ščavnici. Predvsem so črpali meteorno vodo iz poplavljenih objektov, odstranjevali podrta drevesa, nameščali protipoplavne vreče, pokrivali poškodovane strehe in gasili požare, ki so jih povzročile strele. V naseljih Loče v občini Slovenske Konjice, Male Rodne v občini Rogaška Slatina in Tribuče v občini Črnomelj so strele povzročile požar na stanovanjskih objektih, v kraju Svinjsko v občini Sevnica je zaradi udara strele zagorelo gospodarsko poslopje, v naselju Koretno v občina Šmarje pri Jelšah pomožni objekt, na Ptujski cesti v Račah v občini Rače – Fram pa je strela udarila v električni daljnovod in pretrgala kable. V Spodnji Novi vasi v občini Slovenska Bistrica je meteorna voda zalila piščančjo farmo, pri tem so gasilci poleg črpanja vode, pomagali lastniku umakniti na suho 3000 piščancev. Skupaj so na centru za obveščanje zabeležili 135 dogodkov. Posredovalo je 66 prostovoljnih teritorialnih gasilskih društev in 3 poklicne gasilske enote.

Center za obveščanje tudi s Celjskega poroča o vrsti dogodkov povezanih z večernim neurjem.

Ob 18.42 je med neurjem v Ojstriški vasi, občina Tabor, voda zalivala kletne prostore stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Ojstriška vas – Tabor in Kapla- Pondor, ki so iz prostorov izčrpali in posesali vodo. V pripravljenosti so bili gasilci PGD Loke.

Ob 19.42 je med neurjem na Novih Tratah, občina Mozirje, meteorna voda ogrožala poslovni prostor v pritličju stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Mozirje, ki so očistili meteorni jašek in omogočili odtekanje vode.

Okrog 19.49 je območje občine Slovenske Konjice zajelo neurje. Posledično je v RTP Slovenske Konjice na izvodu VOD COMET prišlo do izpada električne energije, posledično pa je brez električne energije ostalo 1445 odjemalcev. Delavci Elektra Maribor so okvaro odpravili.

Ob 20.24 je med neurjem z vetrom v Vrhu nad Laškim, občina Laško, drevo padlo na župnišče. Posredovali so gasilci PGD Vrh nad Laškim, ki so drevo razžagali in odstranili.

Okrog 20.27 ure je območje Šmarja pri Jelšah zajelo neurje. V Koretnem je ob tem strela udarila v pomožni objekt. Začetni požar so pogasili prisebni občani sami, gasilci PGD Šmarje pri Jelšah pa so pregledali objekt in del poškodovane strehe prekrili s folijo.

Ob 20.32 je v Ločah meteorna voda zalivala stanovanjsko hišo. Posredovali so gasilci PGD Loče, ki so sprostili meteorne jaške in omogočili odtekanje vode.

Ob 20.40 je v Zbelovski Gori meteorna voda ogrožala stanovanjsko hišo. Posredovali so gasilci PGD Zbelovo in PGD Slovenske Konjice, ki so prekopali cesto in preusmerili tok vode ter posesali vodo iz objekta.

Ob 20.50 je na Malem Bregu meteorna voda ogrožala stanovanjsko hišo. Posredovali so gasilci PGD Loče ki so prekopali jarek in odvedli tok vode stran od objekta.

Ob 20.53 je na Grajski ulici v Ločah strela udarila v stanovanjsko hišo. Posredovali so gasilci PGD Loče in PGD Slovenske Konjice, ki so objekt pregledali ter ugotovili, da do požara ni prišlo.

Ob 20.56 je na Gallusovi ulici v Šmarju pri Jelšah meteorna voda zalivala stanovanjsko hišo. Posredovali so gasilci PGD Šmarje pri Jelšah, ki so preusmerili tok vode stran od objekta.

Ob 21.03 je območje Rogaške Slatine zajelo neurje. V Malih Rodnah je strela udarila v ostrešje stanovanjskega objekta, posledično pa je prišlo do požara. Posredovali so gasilci PGD Rogaška Slatina in PGD Steklarna Rogaška Slatina, ki so zavarovali kraj dogodka, požar omejili in pogasili ter pregledali objekt. Ogenj in dim sta uničila inventar na podstrešju ter poškodovala oplesk.

Ob 21.33 je v Tekačevem meteorna voda zalila klet stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina in PGD Rogaška Slatina, ki so zavarovali kraj dogodka.

Ob 21.38 je na Grajski ulici v Ločah, po predhodnem udaru strele in kljub pregledu objekta s strani gasilcev, zagorelo na ostrešju stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Loče in PGD Slovenske Konjice, ki so požar omejili in pogasili, izrezali ožgani del ostrešja in odstranili poškodovani izolacijski material, nato pa celoten objekt temeljito pregledali. Ogenj je poškodoval približno 2 kvadratna metra ostrešja.

Ob 21.44 je v Tekačevem meteorna voda zalila pritličje stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Rogaška Slatina in PGD Steklarna Rogaška Slatina, ki so iz objekta posesali vodo.

Ob 21.22 je na Delavski ulici v Šentjurju zaradi neurja voda zalila prostore stanovanjske hiše. Posredovali so so gasilci PGD Šentjur in vodo izčrpali.

Ob 21.28 je med nalivom v Logu, občina Rogatec, voda zalivala strešne prostore dveh stanovanjskih hiš. Posredovali so gasilci PGD Dobovec in Rogatec, ki so opravili ogled objektov ter ugotovili, da gre za posledico poškodovane kritine zaradi toče pred nekaj dnevi in da zaradi dotrajanosti kritine trenutna sanacija ni možna.

Ob 2.10 je na Novem trgu v Celju voda pričela skozi streho zalivati stanovanje. Posredovali so gasilci PGE Celje, ki so ugotovili, da je vzrok puščanju poškodovana streha, ki ob neurju s točo pred nekaj dnevi ni bila sanirana. Gasilci so preventivno izklopili varnostna stikala za elektriko ter obvestili upravnika objekta in dežurnega električarja, luknje v strehi pa začasno zalili s poliuretansko peno, da so omejili puščanje.

Ob 5.45 so gasilci PGD Rogaška Slatina in PGD Steklarna Rogaška izvozili na pomoč v Tekačevo, kjer so nudili pomoč pri odpravljanju posledic neurja.

Ob 7.08 so gasilci PGD Šentjur izvozili na pomoč na Jerinovo ulico v Šentjurju, kjer je meteorna voda povsem zalila okolico stanovanjske hiše v fazi izgradnje in vodo izčrpali.

Tudi s PU Celje sporočajo, da so včerajšnji nalivi in močni sunki vetra povzročali tudi več težav v prometu. Na relaciji Radlje – Ožbalt je voda zalila cesto. V Gornjem Doliču je odneslo most (video spodaj), na več mestih je bila poplavljena tudi cesta Mislinja – Vitanje, kjer je voda na vozišče nanesla tudi več zemlje in gramoza. Na relaciji Podvelka – Ribnica na Pohorju je promet oviralo podrto drevo.