Že 7. Parada učenja v Šmarju pri Jelšah (foto, video)

27. 5. 2022 11:00

V sredo so v sedemnajstih krajih po Sloveniji potekale Parade učenja – dan učečih se skupnosti. PU je osrednji dogodek Tednov vseživljenjskega učenja (TVU), ki potekajo vse do 12. junija, njeno izvedbo sofinancirata Ministrstvo za izobraževanje znanost in šport, ki izvajalce izbere na javnem razpisu, strokovno pa nad dogodkom bdi Andragoški center Slovenije. Knjižnica Šmarje je bila letos že sedmo leto zapored izbrana za izvajalca PU. 

Osrednjo nit letošnjih TVU so v Šmarju naslovili z “Od talenta do mojstrstva” in v tem duhu je potekala tudi PU, ki se je dopoldan odpravila na obisk po Kozjanskem: v Podčetrtku, Kozjem, Lesičnem in Podsredi so bile otroške predstave gledališča Pravljičarna, v Podsredi tudi druženje z gasilci, v Podčetrtku pa še obisk Planetarija. V Bistrici ob Sotli so se skozi ves dan družili z živalmi in zaposlenimi Veterine Tačka ter spoznavali poklica inženir kmetijstva in živinoreje ter doktor veterinarske medicine..

Osrednja prireditev pa se je popoldan odvila v Šmarju, zaradi vremenskih razmer v Kulturnem domu. V spodnji dvorani so pripravili stojnice, na katerih so obiskovalci lahko ustvarjali,  izdelali so si lahko šopek ali nakit, barvali mandale, poskusili sadne in zelenjavne napitke, brezglutenske palačinke in piškote, naravna zelišča in mazila, merili ostrino vida in krvni tlak, uredili pričesko, dobili informacije o izobraževalni in drugi ponudbi naših partnerjev. Najmlajše pa je najbolj navdušil obisk čarodeja, kotiček za friziranje, poslikavo in nogometni poligon.

V zgornji dvorani so pripravili pester odrski program, z glasbenimi točkami so navdušili dijaki Šolskega centra Rogaška Slatina in skupina Chaves. Zaplesali so plesalci Plesnega studia Zvončica. Obiskovalce so nagovorili župan Občine Šmarje pri Jelšah Matija Čakš, vodja projekta TVU na Andragoškem centru Slovenije mag. Zvonka Pangerc Pahernik in direktor Knjižnice Šmarje dr. Marko Samec

Napetost med obiskovalci se je povečevala, ko se je bližal nastop osrednjih gostov, med katerimi je prva s svojo gibčnostjo gledalce navdušila in osupnila domačinka Tajda Korče, zmagovalka šova Slovenija ima talent 2021. Za njo pa je na oder prišel Marcos Tavares v družbi z avtorjema svoje biografije Janjo Vidmar in Boštjanom Naratom. Vsi trije, še posebno Tavares, so navdušili s sproščenostjo, dostopnostjo in iskrivimi odgovori.

Dan in Parado učenja pa je zaključil Aljoša Bagola, ki je na začetku presenetil in izvedel spontan glasbeni nastop s skupino Chaves, nato pa v predavanju predstavil svojo izkušnjo z uspehom, izgorelostjo in iskanjem osebne sreče.

Skupno sporočilo vseh gostov je, da vsakdo med nami ima talent in dar, ki je pa včasih skrit in ga moramo odkriti – z radovednostjo in čudenjem, slediti moramo svojim sanjam in si dovoliti kreativnost. Da pridemo do mojstrstva pa je potrebna tudi vztrajnost.

Oglejte si še fotogalerijo utrinkov:

ŽLK

foto: Matic Javornik, ŽLK

Oznake: , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X