Zaživela prva platforma za iskanje dela za upokojence


Slovenija je odslej bogatejša za prvo stičišče starejših, ki želijo še naprej delati in podjetij ter fizičnih oseb, ki potrebujejo zanesljive in izkušene delavce. Nahaja se na spletnem naslovu  www.Seniordela.si.

SeniorDela.si je ena izmed prvih platform v Evropi, specializiranih za povezovanje ponudnikov dela in dela ter vključenosti željnih seniorjev. Z namenom povezovanja starejših zaposlenih in upokojencev z gospodarstvom ter drugimi ponudniki dela ga je ustanovila skupina posameznikov, ki delujejo s poslanstvom detabuizacije starosti, medgeneracijskega povezovanja in omogočanja enakih možnosti starejšim.

Upokojenci lahko zapolnijo kadrovski manko

Po podatkih Zavoda za zaposlovanje RS se trenutno več kot 50 % delodajalcev sooča s pomanjkanjem kadra, tudi sicer pri nas in v številnih evropskih državah beležimo zgodovinsko visoko raven zaposlenosti. Podjetja vse bolj potrebujejo tudi kader za občasno, fleksibilno delo, mentoriranje in druge vrste pomoči, medtem ko seniorji pogosto iščejo dodaten zaslužek in si želijo tudi po upokojitvi aktivnega vključevanja v družbo ter predajanja svojih bogatih izkušenj ter znanj mlajšim generacijam.

Potrebe na trgu dela so trenutno tudi v merilu Evropske unije večje od dejanskih možnosti: bodisi ni potrebnih znanj, bodisi je ljudi dejansko premalo glede na zahteve gospodarstva. Statistični podatki kažejo, da nove oblike dela naraščajo tudi v Sloveniji. Vse več se pojavljajo  projektno delo, timsko delo s pisano paleto strokovnjakov različnih sposobnosti in kompetenc, pogodbeno delo, avtorsko delo. V Sloveniji imamo trenutno 645.000 upokojencev.

Vlada je sicer v začetku leta za ublažitev posledic obsežnih bolniških odsotnosti zaposlenih ter karanten z interventnim zakonom povečala število ur, koliko lahko upokojenci delajo in hkrati prejemajo pokojnino. Še dodatna sprostitev zakonodaje glede dela starejših je napovedana tudi v volilnih programih nekaterih strank.

»Živimo v dolgoživi družbi, kar je in mora ostati dojeto kot velika pridobitev razvoja v prid vsemu človeštvu. Tretje življenjsko obdobje, čas po upokojitvi, zdaj pogosto traja tudi 30 in več let.« Mitja Pajek, ustanovitelj SeniorDela.si je ob evropskem dnevu medgeneracijskega sožitja poudaril pomen združevanja drznosti in novih znanj mladih z izkušnjami starejših in razbijanja stereotipov o starejših na trgu dela. »S platformo SeniorDela.si želimo s pomočjo medgeneracijsko osveščenih podjetij in posameznikov seniorjem omogočiti nadaljevanje aktivnega vključevanja v družbo tudi na trgu dela, obenem pa omogočiti družinam in posameznikom pomoč ter medgeneracijsko podporo.«

Seniorji naj delajo toliko, kot želijo in zmorejo

Portal SenioDela.si povezuje dela željne seniorje s ponudniki dela, kamor pa ne spadajo le podjetja ampak tudi fizični ponudniki dela, ki lahko na platformi najdejo pomoč pri storitvah in opravilih. Poleg povezav in priložnosti, da na jesen življenja najdejo svoje sanjsko delo, pa pridobijo člani portala tudi pomoč pri sklenitvi pogodb ter ogromno informacij o tem, koliko lahko senior dela, kakšne vrste pravnih oblik sodelovanj so najprimernejša in druge za delodajalce ter seniorje, ki se želijo ponovno vključiti na trg dela, pomembne informacije.

Za pravico starejših do dela brez omejitev se zavzema tudi prof. dr. Ana Krajnc, soustanoviteljica in predsednica slovenske Univerze za tretje življenjsko obdobje, ki meni, da bi morala delovna zakonodaja v Sloveniji odpraviti diskriminacijo po starosti tako za starejše delavce in za stare kot tudi za mlade. »Človek je rojen za delovanje in učenje, kot je ptica za letenje. Če ji odrežete peruti, umira. Tako je človek, če je po upokojitvi družbeno izločen, če nima možnosti za delo in učenje, obsojen na postopno umiranje.«  Kranjčeva dodaja, da se država zaradi predsodkov odpoveduje delu blaginje, ki bi jo v prid tudi ostalim generacijam lahko dali ljudje po upokojitvi.

»V delovnih okoljih potrebujemo vizionarje, kreativce in izvajalce, mladostno zagnanost, pa tudi plemenska znanja starejših. Zavedajmo se, da so pobude mladih enako vredne kot izkušnje starejših,« je prepričana Tatjana Kolenc, razvijalka mentorske kulture, ki delodajalcem na srce polaga, naj poskrbijo za ohranjanje in prenos znanja na mlajše generacije in starejšim sodelavcem omogočilo, da še naprej prispevali k našemu razvoju in ostanejo aktivni člani ožje in širše skupnosti.

23. in 24. maja 2022 v Sloveniji obeležujemo dneve medgeneracijske sožitja. Demografske spremembe, s katerimi se sooča ves razviti svet in s tem tudi Evropska unija, s sabo prinašajo številne izzive in priložnosti. Zaradi daljšanja življenjske dobe in nizke rodnosti se spreminjajo razmerja med generacijami. Projekcije prebivalstva napovedujejo Sloveniji v prihodnjih desetletjih mesto v skupini evropskih držav z najvišjim deležem starejšega prebivalstva.