Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Vse, kar morate vedeti o toplotnih črpalkah

Toplotne črpalke so trenutno eden najboljših načinov ogrevanja, ki jih lahko izberete za svoj dom. Ne samo, da imajo najboljši izkoristek in so učinkovite, so tudi okolju prijazen način za ogrevanje vašega doma. V nadaljevanju preberite vse, kar morate vedeti pred izbiro toplotne črpalke.

Kako delujejo toplotne črpalke?

Toplotna črpalka delujejo po načelu soodvisnosti med temperaturo, tlakom in prostornino plina oz. hladiva. Če temu plinu tlak zmanjšamo, se temperatura zniža, če ga povečamo, se poviša. Toplotne črpalke s pomočjo električne energije črpajo in prenašajo toploto iz zemlje, vode ali zraka v ogrevalni sistem. Najenostavneje lahko delovanje toplotne črpalke pojasnimo z delovanjem hladilnika v obratni smeri. Toplotna črpalka jemlje toploto iz zunanjega vira (zemlje, zraka ali vode) ter jo v krožnem procesu dvigne na višjo temperaturo ter prenese na vodo v ogrevalnem sistemu.

Prednosti toplotne črpalke

Prednosti toplotne črpalke so številne:

  • Trenutno veljajo za enega najbolj cenovno ugodnih načinov ogrevanja in hkrati enega najbolj okolju prijaznih, saj izkoriščajo obnovljive vire in zmanjšujejo emisije CO2.
  • Z njo nimate veliko skrbi in dela, potrebno so le redni letni pregledi.
  • Je enostavna za uporabo, številne lahko upravljate preko pametnega telefona.
  • Toplotne črpalke za ogrevanje se lahko pohvalijo tudi z višjim izkoristkom in nižjo ceno ogrevanja, delujejo pa tudi v ekstremnih pogojih.
  • Delujejo celo leto, z njimi pa lahko pozimi grejete, pozimi pa hladite prostor.
  • Povprečna življenjska doba toplotne črpalke je okrog 15 let, z rednim vzdrževanjem tudi več, pri čemer se začetna investicija povrne v prvih nekaj letih.
Toplotne črpalke za ogrevanje

Toplotna črpalka za ogrevanje je odvisna od vira, iz katerega črpa toploto. V osnovi se največkrat vgrajujejo 4 različne toplotne črpalke:

  • toplotne črpalke zrak-voda: investicijsko najbolj ugodne, tihe, omogočajo pa ogrevanje tudi v ekstremnih pogojih do -25°C,
  • toplotne črpalke zrak-zrak: izkoriščajo toploto zunanjega zraka, zato mora biti postavljena zunaj.
  • toplotne črpalke zemlja-voda: izkoriščajo toploto zemlje, ki pa je odvisna od sestave tal, moči toplotne črpalke in načina izkoriščanja.
  • toplotne črpalke voda-voda: gre za najbolj učinkovite toplotne črpalke, ki delujejo s pomočjo podtalnice.
Toplotne črpalke za ogrevanje sanitarne vode

Poleg toplotnih črpalk za ogrevanje pa obstajajo tudi toplotne črpalke za ogrevanje sanitarne vode, to je vode, ki pride iz pipe v kuhinji ali kopalnici ter vode v tušu. Toplotne črpalke za sanitarno vodo toploto jemljejo iz zraka, s čimer prihranijo do 70% energije ter so bistveno učinkovitejše in varčnejše od drugih grelcev vode.

Seveda pa ima tudi toplotna črpalka za sanitarno vodo nekaj omejitev. Najprej zanjo potrebujete dovolj velik prostor. Ker toplotna črpalka greje, v prostor oddaja hladen zrak, zato jo pozicionirajte tja, kjer potrebujete hladen prostor (npr. v shrambo ali klet), lahko pa tudi v kurilnico. Čeprav je investicija v toplotno črpalko za sanitarno vodo nekoliko višji strošek, pa se vam ta povrne v 5-7 letih. Če preračunate, da boste z njeno pomočjo zmanjšali stroške ogrevanja vode do 75% in da zanjo lahko prejmete še eko subvencijo, je odločitev zanjo precej smotrna izbira.

naročnik objave: dines.si