Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Po več kot dveh letih znova življenje brez covidnih ukrepov


Vlada je včeraj sporočila, da se odpravljajo še zadnji ukrepi, ki so bili uvedeni zaradi epidemije covida-19. Z objavo v uradnem listu je danes, po več kot dveh letih, prenehal veljati Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19. Prenehanje odloka posledično pomeni tudi prenehanje veljavnosti vseh epidemičnih ukrepov. To pomeni, da tudi v zdravstvenih ustanovah in domovih upokojencev zaščitne maske ne bodo več obvezne.

Vlada je odločitev sprejela na predlog strokovne svetovalne skupine za covid-19 pod vodstvom Mateje Logar. Skupina je svetovala, da se za preprečevanje in obvladovanje okužb z virusom SARS-CoV-2 upoštevajo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje, obenem pa tudi sklenila, da potreba po njihovem obstoju ne obstaja več, zato je minister za zdravje Janez Poklukar je že podpisal sklep o prenehanju delovanja skupine in razpustil skupino.

Covid-19 statistika

Včeraj je bilo opravljenih skupaj 5.404 testov (4.625 HAGT + 779 PCR) na virus SARS-CoV-2. Izvidi testov so potrdili skupno 380 okužb, kar je 34,5 % manj kot teden prej, ko je bilo s PCR testi potrjenih 580 okužb.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 4.405 (včeraj 4.762).

Število hospitaliziranih, katerih vodilna diagnoza je covid-19, je po podatkih Covid-19 Sledilnika 35 covidnih bolnikov, kar je 3 manj kot dan prej. Od vseh jih trenutno 7 potrebuje intenzivno covid nego, 1 več kot dan prej (4 od teh imajo vodilno diagnozo covid-19 – dva sta na respiratorju). Bolnišnice so včeraj skupaj sprejele 4 obolele, odpustile pa 6 prebolevnikov. Včeraj ni bilo smrti med bolniki obolelimi za covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 6.637 bolnikov s covidom-19.

Epidemiološko stanje na Celjskem

Na Celjskem oz. savinjski regiji so bile potrjene 35 okužbe (prejšnji teden 78). Največ okužb je bilo potrjenih v občini Celje 9, sledijo Žalec 5, Prebold 4, Vojnik 4, Laško 3, Velenje 3, Podčetrtek 2, Gornji Grad 1, Mozirje 1, Rogaška Slatina 1, Slovenske Konjice 1, Šmartno ob Paki 1.

Splošni bolnišnici Celje so po podatkih Covid-19 Sledilnika hospitalizirani 3 bolniki (dan prej 4), katerih vodilna diagnoza je covid-19. V SB Celje so včeraj sprejeli 1 covidnega bolnika, odpustili so 1 prebolevnika.

B.S.