Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Ob evropskem tednu boja proti raku, izpoved ambasadorke programa Svit iz Šmarja: ‘Če ne bi bilo Svita, tudi mene ne bi bilo več.’


Med 25. in 31. majem obeležujemo Evropski teden boja proti raku. Ozaveščanju proti raku se pridružujejo tudi na Območni enoti Celje NIJZ in v Društvu za boj proti raku regije Celje, pri tem pa posebej opozarjajo na pomen sodelovanja v državnem presejalnem Programu Svit. Ta je namenjen preprečevanju in zgodnjemu odkrivanju raka na debelem črevesu in danki. K udeležbi v preventivnih postopkih spodbuja tudi ena od Svitovih ambasadork iz celjske regije Stanka Drobnak in deli svojo hvaležnost, ki jo občuti 12 let po pravočasni in učinkoviti operaciji na debelem črevesu.

Zgodba ambasadorke: Meni je Svit že rešil življenje, morda ga bo tudi vam

»Zgodilo se mi je leta 2010, tik pred mojim 55. rojstnim dnem in le nekaj mesecev pred načrtovano upokojitvijo. Po novoletnih praznikih sem prejela vabilo v Svit in takoj odposlala vzorce blata. Po nekaj dneh je prispel odgovor, rezultat je bil pozitiven in moja osebna zdravnica me je nemudoma napotila na kolonoskopijo. Takoj po pregledu v februarju je sledila diagnoza – tumor na debelem črevesu. Doživela sem šok, sesul se mi je svet, v glavi je obstalo 1000 vprašanj brez odgovora. Moji bližnji so mi stali ob strani in me bodrili. Po vseh dodatnih preiskavah sem že v začetku marca pričela s predoperativnim zdravljenjem v Ljubljani – to so bila obsevanja in kemoterapija, kar je trajalo skoraj dva meseca. V juniju sem bila v UKC Ljubljana operirana. Že pred operacijo mi je kirurg povedal, da bom morala nekaj časa po operaciji živeti s stomo-vrečko. Tako je 10 mesecev po prvi uspešni operaciji sledila druga, to je bila odstranitev stome in od takrat dalje normalno funkcioniram. Skrbim za čim bolj zdravo prehranjevanje, gibanje in uživam novo življenje. Ko danes po 12 letih prevrtim ta moj film, pomislim na vse prestano … vem, da bom večno hvaležna vsem zdravnikom, ki so me zdravili, in programu Svit, da so me pozvali na preventivni test. Zame je bilo pravočasno. Kajti če ne bi bilo Svita, danes tudi mene ne bi bilo. Zato vas kot Svitova ambasadorka prijazno vabim, da se odzovete povabilu v presejalni program, saj vas to nič ne stane. Meni je Svit že rešil življenje, morda ga bo tudi vam,« sporoča danes 67-letna Stanka Drobnak iz Šmarja pri Jelšah.

V program s pisnim vabilom po pošti vabijo moške in ženske, stare od 50 do 74 let, in sicer vsaki dve leti. Program je brezplačen za vse, ki imajo urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje. Sodelovanje v Programu Svit, ki poteka v treh korakih, podrobneje opiše Tatjana Škornik Tovornik, regionalna koordinatorica Programa Svit na Celjskem: »Ko na dom prejmete vabilo v program, ga pozorno preberite, izpolnite in podpišite izjavo o prostovoljnem sodelovanju ter jo vrnite po pošti. Nato boste prejeli komplet za odvzem dveh vzorcev blata. Sledite priloženim navodilom. Vzorce blata po opravljenem odvzemu v priloženi kuverti oddajte na pošti. V roku enega tedna boste prejeli izvid. Če bo izvid negativen, boste v program ponovno povabljeni čez dve leti. Če pa bo izvid pozitiven, vas bodo napotili najprej k osebnemu zdravniku in nato na kolonoskopijo, kjer bo zdravnik specialist ugotovil, kaj je vzrok krvavitve v blatu.« Cilj Programa Svit je, da med navidezno zdravimi osebami odkriva tiste, pri katerih je velika verjetnost, da bi se iz sprememb na steni debelega črevesa ali danke razvil rak, oziroma tiste, ki že imajo začetno obliko raka. Te spremembe je možno pravočasno odstraniti. Zgodaj odkrito bolezen lahko uspešno zdravimo, z odkritjem predrakavih sprememb pa lahko bolezen celo preprečimo. »Rak na debelem črevesu in danki se v telesu razvija več let, preden se pojavijo prvi simptomi. Ko simptome opazimo sami, je lahko bolezen že napredovala, zato je pomembno, da ukrepamo prej in opravimo predlagane preventivne postopke,« še poudari Tatjana Škornik Tovornik. V Programu Svit je med odkritimi raki do 60 odstotkov rakov odkritih v zgodnji fazi, ko dodatno onkološko zdravljenje ni potrebno.

Rezultati Programa Svit v dvanajstletnem obdobju 2009–2021 v celjski zdravstveni regiji:
  • 439 odkritih primerov raka na debelem črevesu in danki;
  • 4101 odkrita in odstranjena predrakava sprememba (napredovali adenom);
  • več kot 16.000 oseb s pozitivnim testom na prikrito krvavitev je prvič opravilo kolonoskopijo;
  • na letni ravni upad števila novih primerov raka na debelem črevesu in danki.

Na Območni enoti Celje NIJZ z zadovoljstvom ugotavljajo, da v večini občin celjske zdravstvene regije Celje od leta 2010 dalje upada število novih primerov raka na debelem črevesu in danki. Upada tudi število umrlih za tem rakom.

V letu 2021 so v okviru Programa Svit v celjski zdravstveni regiji prvič opravile kolonoskopijo 1.503 osebe. Odkritih je bilo 20 primerov raka na debelem črevesu in danki, 319 ljudi je imelo napredovali adenom, kar predstavlja večje tveganje za raka. V Sloveniji pa so letu 2021 preko Svita v okviru kolonoskopskih preiskav odkrili 188 primerov raka na debelem črevesu in danki, 2011 oseb je imelo napredovali adenom. Odzivnost vabljenih v Program Svit je po podatkih NIJZ, Centra za zgodnje odkrivanje raka, v zdravstveni regiji Celje ves čas izvajanja programa primerljiva s slovenskim povprečjem. V letu 2021 je bila odzivnost v zdravstveni regiji Celje 62,7-odstotna in v Sloveniji 63,4odstotna. Pri tem je bila odzivnost v regiji višja pri ženskah (68,1-odstotna) kot pri moških (57-odstotna). Občini z najvišjo odzivnostjo, ki je nad 70 odstotkov, sta Gornji Grad (71,4-odstotna) in Šmartno ob Paki (70,5-odstotna). Občine z nižjo odzivnostjo od 55 odstotkov so Rogatec, Rogaška Slatina in Bistrica ob Sotli.

Več informacij na spletni strani https://www.program-svit.si/