Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Ob 50-letnici organiziranega vrtca v Podčetrtku, namenu predali nov prizidek Vrtca Pristava pri Mestinju (foto)


V letu 2022 tudi v vrtcu Podčetrtek praznujejo 50 let organizirane predšolske vzgoje. Ta je svoja vrata odprl jeseni 1972 v stari učiteljski stavbi ob šoli Podčetrtek, kjer se danes nahaja krajevna knjižnica. Prvo skupino 18 otrok je varovala ena vzgojiteljica. Skozi leta in širitvijo kraja je bila potreba po varstvu otrok vedno večja, vrtec so zaznamovale številne spremembe, selitve, obnove.

Pomemben mejnik v širitvi vrtca je predstavljalo odprtje oddelkov vrtca pri podružnični osnovni šoli Pristava pri Mestinju, leta 2006. Petek trinajsti je včeraj za najmlajše, njihove starše in strokovne delavce v vrtcu bil srečen dan. V Pristavi so predali namen novozgrajeni prizidek še z dvema igralnicama.

Zbrano množico je nagovorila ravnateljica Sonja Švajger, ki je med drugim dejala, da se število otrok v vrtcu povečuje. Zaradi predanih sodelavcev, razumnih staršev, privilegija lepega okolja, posluha župana, občinske uprave, občinskega sveta in lokalne skupnosti imajo dobre in spodbudne pogoje za delo vzgoje in izobraževanja. Povezanost vrtca s šolo in krajem, ustanoviteljico občino Podčetrtek, zavodom za šolstvo in ministrstvi, dajejo vrtcu napredek in delu še večjo težo.

»Kjer so otroci, je zlata doba. Vsakemu otroku skušamo pomagati razviti, kar je najboljše v njem in ga pripraviti za življenje naprej.« -Sonja Švajger, ravnateljica

Ureditev otroškega igrišča in zaključen prizidek, tako za vrtec Podčetrtek predstavlja že dvanajsti oddelek. Štirje oddelki vrtca so v Pristavi, osem jih je v Podčetrtku. Skupno vrtec Podčetrtek šteje že 208 otrok, za njih skrbi 40 zaposlenih.

Letošnja že 50. generacija otrok kot vsaka poprej, daje vrtcu utrip, s svojimi nastopi pa so ga dajali tudi prireditvi.

Med drugim so zbrane nagovorili tudi pomočnica ravnateljice, Urška Sovinc, krajan Podčetrtka, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, Zdravko Počivalšek, župan občine Podčetrtek, Peter Misja, in predsednik Krajevne skupnosti Pristava, Srečko Gobec.

»Danes je velik dan, v katerega sem tudi sam vpet. V preteklosti so se pojavljala razna nesoglasja za zaprtje vrtca, katerim sva z Srečkom Gobcem nasprotovala in šolo ter vrtec zagovarjala za svoj obstoj, katera se je do danes uspešno razvijala. Za vrtec smo se zadolžili in dolg že počasi prihaja proti koncu.  Od vloženih 750.000€, smo pridobili 345.000€ iz državnih sredstev. To je velika pridobitev za občino, ravnokar pa smo podpisali pogodbo za gradnjo nove pralnice v spodnjem delu vrtca Podčetrtek v vrednosti 120.000€, ki bo odprta v poletnih mesecih. Ponosen sem na dosežke prejšnjih let, ki so prinesli marsikaj, posebej na dosežke predšolske in šolske vzgoje, da lahko zagotavljamo nadstandarde. Vsem, ki ste kakorkoli prispevali, da je tako, iskrena hvala. Iskrene čestitke ob 50. letnici, malčkom pa mladosti polne smeha in veselja!,« je povedal župan občine Podčetrtek, Peter Misja.

»Desetletja smo se borili za ta kraj. O ukinitvi vrtcev in šol se ne bi smelo razmišljati nikoli, zato sem ponosen na svet krajevne skupnosti, župana  in krajane, ki smo te pomisleke iz preteklosti v Pristavi uspeli preprečiti. Pristava se lepo razvija kot ostale skupnosti in Podčetrtek sam. Danes sem še posebej ponosen, da sem občan Podčetrtka. Hvala, da ste prišli v tako velikem številu in se lahko poveselimo ob tem veselem dogodku. Vse najboljše, vrtec Podčetrtek!,« pa je v svojem nagovoru dejal Srečko Gobec, predsednik KS Pristava.

Sledil je svečan prerez traku, za vse zbrane pa ogled notranjih prostorov vrtca.

Več v fotogaleriji.