Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na državnem tekmovanju Kaj veš o prometu? OŠ Šmarje tretja v državi


Otroci že nekaj dni po rojstvu, ko zapustijo s starši prostore porodnišnice, postanejo udeleženci v prometu. Kot sopotnik v avtomobilu se prične njihova pot opazovanja, nadaljuje se z ozaveščanjem in učenjem s strani staršev. Zato je izrednega pomena, da smo kot starši primeren vzgled svojemu otroku. Vzorni vozniki, potniki v avtu, kolesarji in nenazadnje tudi pešci.

V Šmarju pri Jelšah z usmerjenim učenjem in izobraževanjem o prometni varnosti začnejo že v vrtcu, vzgojitelji  s pomočjo Občinskega sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu in policista Krsta Krivokapiča otroke navajajo na varno hojo ob cesti, varno prečkanje ceste, preko projekta Pasavček pa tudi na pomen pripenjanja v otroške varnostne sedeže.

Ob vstopu v šolo se skrb za prometno varnost otrok nadaljuje, v prvih razredih učiteljice ob podpori SPV in policista nadaljujejo z učenjem o vedenju v prometu kot pešci, nadaljujejo tudi s projektom Pasavček. V petem razredu učiteljice, člani občinskega SPV ter policist Krsto otroke pripravijo na samostojno udeležbo v prometu kot kolesarji, svoje znanje učenci dokažejo z opravljenim kolesarskim izpitom.

Prometna vzgoja v šoli se na tej točki ne konča, učenci se o prometu izobražujejo tudi v višjih razredih osnovne šole pri pouku. Občinski SPV s predsednikom Francem Eisenkolerjem in OŠ Šmarje pri Jelšah z ravnateljem Mitjem Šketom skupaj pripravijo šolsko tekmovanje o varnem ravnanju v prometu za kolesarje. Učenci, ki sodelujejo v tem projektu imajo dodatna predavanja iz teorije kot tudi praktično usposabljanje na poligonu ter v mestni vožnji.

Letošnje tekmovalce je za tekmovanje pripravljala, motivirala ter spodbujala učiteljica Irena Potočnik. Učenci so bili deležni predavanj in vaj tako na poligonu kot tudi v mestni vožnji, ves čas pa so za varnost in dodatno znanje skrbeli tudi člani SPV in policist Krsto Krivokapič.

Na šolskem tekmovanju so bili vsi učenci zelo uspešni in sicer prvo mesto je dosegel Ven Krobat 8. C, drugo mesto Miha Frece 7. B in tretje mesto Matic Prah 9. D. Ven Krobat, pa se je v soboto, 28. 5. 2022 udeležil 29. državnega tekmovanja Kaj veš o prometu na Jesenicah. Na Jesenice se je Ven odpravil s svojo družino, kar je zanj pomenilo dodatno sproščenost in podporo. Tekmovanje se je kljub deževnemu vremenu odvilo po načrtih organizatorjev. Tekmovalec Ven Krobat se je kljub neprijaznim vremenskim pogojem uspel uvrstiti na odlično 3 mesto v državi.

I.P., Z.K. in F.E., foto: Zvonko Krobat