Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na dražbo gre velik del najstarejše stavbe v Rogaški Slatini


Velik del najstarejše čez 200 let stare stavbe v Rogaški Slatini se bo junija prodajal na dražbi. Gre za stavbo, ki predstavlja del kulturne dediščine Rogaške Slatine, kljub temu pa naj se Občina Rogaška Slatina ne bi potegovala za nakup prostorov, ki so sicer v zelo slabem stanju.

Bolj pozornim opazovalcem nepremičninskega trga te dni ni ušla napovedana dražba dela najstarejše stavbe v Rogaški Slatini, 216-letne Stare direkcije na Zdraviliškem trgu. Gre za dobrih 343 kvadratnih metrov velik poslovni prostor, ki predstavlja približno tretjino vseh prostorov v objektu. Izklicna cena za prostor, katerega dražba je napovedana za 10. junija 2022, je 116.500 €. Kot je navedeno, so slabo vzdrževani in brez temeljite sanacije neuporabni za bivanje ali poslovno dejavnost.

Prostor je v lasti podjetja Ivisa d.o.o. s sedežem v Ljubljani, katerega lastnica je Valentina Kostadinova, direktor pa Artem Churakov. Poslovanje podjetja v zadnjih letih ni bilo zgledno, saj so bili njegovi slovenski bančni računi v zadnjih letih pogosto blokirani, trenutno pa so vsi zaprti. Tudi sicer revidirana poslovna poročila izkazujejo nenavadno poslovanje v zadnjih letih, po podatkih iz zemljiške knjige pa sta bili v letu 2020 na prostor vpisani tudi hipoteki za zavarovanje terjatev, in sicer ena s strani zasebnika v višini dobrih 18 tisoč evrov, druga pa s strani Republike Slovenije za dolg Finančni upravi Republike Slovenije v višini dobrih 5 tisoč evrov. S kupnino iztrženo na dražbi se bo odplačeval dolg upnikom tega podjetja.

Podjetje Ivisa d.o.o. ima sicer v stavbi v lasti še en poslovni prostor v velikosti dobrih 362 kvadratnih metrov. Tudi na ta prostor so vpisane tri hipoteke za zavarovanje terjatev v skupni višini dobrih 24 tisoč evrov z istimi upniki kot na poslovnem prostoru, ki se bo prodajal na dražbi. Preostali štirje poslovni prostori Stare direkcije, v skupni izmeri okoli 270 kvadratnih metrov, so v lasti štirih subjektov. Gre za dva slovenska zasebnika, slovensko podjetje in podjetje s sedežem v Liechensteinu. Zaznamb na teh prostorih ni.

Se bo za nakup stavbe z bogato zgodovino potegovala tudi občina?

Ker gre za najstarejšo stavbo v Rogaški Slatini, zgrajeno v letih 1805–1806, in je del slatinske kulturne dediščine, je na mestu vprašanje, ali se bo za nakup nemara potegovala tudi Občina Rogaška Slatina. Na občini odgovarjajo, da zaenkrat ne razmišljajo o nakupu poslovnih prostorov v Stari direkciji.

Stara direkcija je ena izmed kulturnih znamenitosti v zdraviliškem jedru. Je najstarejša zgradba v Rogaški Slatini. Stavba se prepozna na najstarejši sliki Rogaške Slatine, ki jo je naslikal znani slikar Karel Russ v letu 1810. Na mestu stare direkcije se je nekdaj nahajala Jemškova domačija z gostiščem. Sedanjo stavbo so zgradili nekdanji deželni stanovi, ko so prevzeli zdravilišče. Narejena je bila v času od 1805 do 1806. V hiši je bila direkcija z upravnikom in stanovanje uradnega zdravnika, prav tako pa so v njej prebivali tudi pomembni gostje. Prvi slatinski zdravnik dr. Johann Fröhlich je imel v njej v gostih nadvojvodo Ivana, ki je prav v stari direkciji napisal svoje spomine na Rogaško Slatino. V tej najstarejši zgradbi so bili nekdaj tudi prostori Grafičnega muzeja, kjer si je bilo možno ogledati zanimive grafične zbirke. Ta je nastala na podlagi donacije švicarja Kurta Müllerja, ki je bil stalni gost Zdravilišča Rogaška, to slatinsko stavbo opisujejo na spletni strani kraji.eu.

B.S.