Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Mednarodna izmenjava učencev in učiteljev v Šmarju pri Jelšah. Tuji gostje spoznavali lepote Šmarja in Slovenije (foto)


Na Osnovni šoli Šmarje pri Jelšah so v tednu od 16. do 20. maja gostili partnerske osnovne šole iz Hrvaške, Nemčije, Združenega kraljestva, Portugalske (Madeire) in Turčije v okviru projekta Erasmus+, mednarodna partnerstva za izmenjavo med šolami (KA229). Sprva načrtovan dvoletni projekt z naslovom ‘Let me tell you a story’ se je zaradi epidemije podaljšal za eno leto in se bo zaključil z junijskim obiskom Združenega kraljestva.

Na tokratno mobilnost v Šmarje pri Jelšah je pripotovalo 19 učencev in 10 učiteljev. Celotedenski program je pripravila Vesna Drofenik Jerič, koordinatorica projekta na OŠ Šmarje pri Jelšah.

V ponedeljek zjutraj, 16. maja, se je začelo s slovesnim sprejemom gostov. Pred šolo so jih pozdravili šolski folkloristi in harmonikar, v večnamenskem prostoru pa so prisluhnili bogatemu kulturnemu programu. Prepletu petja slovenske himne in recitiranja odlomkov himn vseh sodelujočih držav so sledili uvodni nagovor ravnatelja Mitje Šketa, dobrodošlica koordinatorice projekta Vesne Drofenik Jerič ter pevski, glasbeni in plesni nastopi učencev OŠ Šmarje pri Jelšah.

Šolski folkloristi so pripravili spoznavno aktivnost »Pojštre šivat« in s plesom poskrbeli, da so  gostujoči učenci premagali začetno zadržanost. V nadaljevanju so gostom predstavili šolo in raznolike aktivnosti, v katere so vključeni. Prejeli so tudi simbolična darilca, ki sta jih prispevala šola in Zavod za turizem, šport in mladino Šmarje pri Jelšah.

Med ogledom šole in vstopom v učilnice so začutili utrip šolskega vsakdana, v naravoslovni delavnici in delavnici animacije pa z različnih vidikov spoznali možnosti za spoznavanje zgodb, kar je tudi osrednja tema projekta. Namen projekta »Let me tell you a story« je namreč  spodbujanje branja pri učencih in izboljšanje njihovega znanja, saj naj bi bilo usvojeno znanje pri poučevanju s pomočjo pravljic in zgodb trajnejše, učenci naj bi snov lažje razumeli. Poudarek je tudi na kulturni dediščini, njenem ohranjanju in prenašanju iz roda v rod. Partnerjem so tako  predstavili tudi kulturno dediščino Šmarja pri Jelšah: obiskali so srednjeveški Lemberg z delavnico pisanja pisem in viteško delavnico, Muzej baroka in kalvarijo s cerkvijo sv. Roka. Doživetje so zaključili s sprejemom pri županu Matiji Čakšu, ki jim je po predstavitvi Šmarja pri Jelšah podelil certifikate o sodelovanju.

Seveda pa so jim želeli pokazati vsaj delček naše prelepe Slovenije, zato so se v torek odpravili v Ljubljano, kjer so si ogledali glavne znamenitosti mesta, v predsedniški palači sta jih pozdravila predsednik Borut Pahor in nova predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport pa ministrica za šolstvo Simona Kustec. V četrtek so jih peljali na Bled, v Planico in na Celjski grad.

Sreda je bila pravljično obarvana, saj so nadarjeni učenci zanje pripravili angleško dramatizacijo pravljice Muca Copatarica. Po predstavi pa jih je čakalo presenečenje! Obiskala jih je čisto prava Muca Copatarica, jim naročila, naj pospravljajo copatke, nato pa jih je povabila k mednarodni izmenjavi knjig. Gostje in šmarski učenci so prinesli knjige s svojih domačih knjižnih polic, si jih izmenjali in tako postali bogatejši za nove zgodbe v različnih jezikih. Kmalu za tem so udeležence izmenjave že pozdravljali na podružnici Sveti Štefan. Predstavili so se jim z dramatizacijo pravljice Repa velikanka in glasbenimi nastopi ter jih vključili v gibalno in likovno delavnico na temo letnih časov.

V petek so skupno zgodbo zaokrožili z zaključno evalvacijo izmenjave in dogovorom o naslednji mobilnosti v Združenem kraljestvu. Učenci so se v športni dvorani preizkusili v igri tee ball. Z dejavnostmi so nadaljevali na podružnici Šentvid, kjer so v likovni delavnici na platno naslikali motive iz pravljice Muca Copatarica, izdelovali knjižne kazalke in sodelovali v delavnici ‘This is me’. Na centralni šoli je sledila predstavitev animacij, ki so jih ustvarili v ponedeljkovi delavnici. Ogledali so si jih tudi člani družin, ki so gostile učence, nato pa s skupnim kosilom zaključili druženje v Šmarju pri Jelšah.

Tako so skupaj spletli zgodbo prijateljstva, dobrega sodelovanja in zavedanja, da s sprejemanjem različnosti, spoznavanjem drugih kultur in navad bogatimo drug drugega, predvsem pa rastemo v dobrem.

Bogat program po dnevih si lahko ogledate na šolski spletni strani na povezavi: https://www.os-smarje.si/category/prispevki-erasmus/.

M.J.