Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Med dobitniki medalj na olimpijadi eksperimentalne znanosti tudi dijak ŠC Rogaška Slatina


V češkem mestu Hradec Králové je med 8. in 14. majem na tamkajšnji univerzi potekala Evropska olimpijada eksperimentalne znanosti – European Olympiad of Experimental Science (EOES). Slovenijo sta zastopali dve tričlanski ekipi, ki sta se odlično odrezali.

V konkurenci 42 ekip iz 20 držav Evropske unije in 126 tekmovalcev starih največ 16 let, je ena ekipa prejela srebrno druga pa bronasto medaljo. Del bronaste ekipe je bil tudi dijak Šolskega centra Rogaška Slatina Brest Lenarčič.

Ekipi za evropsko olimpijado eksperimentalnih znanosti sta bili izbrani na državnem tekmovanju iz znanja naravoslovja, ki ga organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS).

Eno slovensko ekipo, ki je osvojila srebro, so sestavljali dijaki Žan Arsov in Peter Andolšek (oba Gimnazija Bežigrad) in Luka Vaupot (ŠC Ravne na Koroškem). Ekipa je zasedla končno sedmo mesto in le za las zgrešila zlato, saj je bilo podeljenih samo pet zlatih medalj.

Drugo ekipo, ki si je priborila bron, pa dijaki Aljaž Erman in Matic Primožič (oba Gimnazija Kranj) ter Brest Lenarčič (ŠC Rogaška Slatina).

Mladi so se merili v znanju večih področij

Mladi znanstveniki so se merili v iskanju rešitev interdisciplinarnih nalog s področja znanstvenih ved naravoslovja – biologije, kemije in fizike. Vse znanstvene vede so bile na tekmovanju zastopane približno enakomerno, obenem pa tudi tematsko povezane z državo gostiteljico. Temi letošnje olimpijade EOES sta bili hialuronska kislina in DNK. Eksperimentalno reševanje znanstvenih problemov so tekmovalci izvajali dva dni po štiri ure v laboratorijih Univerze Hradec Králové. Prvi tekmovalni dan je bil posvečen hialuronski kislini, ki jo v zadnjem času vse bolj proučujejo v biomedicini. V okviru drugega tekmovalnega dneva pa so tekmovalci morali preučevati DNK, saj je bil pionir moderne genetike češki znanstvenik Gregor Mendel.

Ekipi so vodili in spremljali mag. Katja Stopar, koordinatorka za Slovenijo in mentorica za biologijo, dr. Matej Huš, mentor za kemijo in Anita Nose, mentorica za fiziko.

Več informacij o tekmovanju so vam na voljo tukaj.