Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Dirka po Sloveniji tokrat skozi Šentjur, Šmarje pri Jelšah in Rogaško Slatino


Med 15. in 19. junijem se bo v Sloveniji odvijal eden največjih športnih dogodkov, kolesarska dirka po Sloveniji, ki tokrat ponuja pet kolesarskih etap. Za nas bo najbolj zanimiva druga etapa, ki bo vodila tudi skozi naše občine Šentjur, Šmarje pri Jelšah in Rogaško Slatino, kjer je predviden zaključek etape. Kaj dirka prinaša in kako bo potekala, so na včerajšnji novinarski konferenci v Rogaški Slatini predstavili župan mag. Branko Kidrič, direktor dirke Bogdan Fink in Ilona Stremecki, v.d. direktorja Slovenske turistične organizacije.

Še nekaj tednov nas loči do začetka 28. mednarodne kolesarske dirke po Sloveniji, ki bo zopet tekla tudi skozi naše kraje. 16. junija je namreč na sporedu druga 174 kilometrov dolga etapa dirke, ki se bo nekaj pred 11. uro pričela na Ptuju in se bo okoli 15. ure zaključila v Rogaški Slatini. Kot so pojasnili na včerajšnji novinarski konferenci, se bo etapa zaključila pri železniški postaji, kolesarji pa bodo v Rogaško Slatino pripeljali skozi Mestinje, Podplat, Tekačevo, Spodnje Negonje, Brezovec pri Rogatcu, nakar bo sledil še 10- kilometrski zaključni krog po Rogaški Slatini. Pred tem se bodo kolesarji popeljali tudi skozi Šentjur, Ponikvo, Šentvid pri Grobelnem in Šmarje pri Jelšah.

Tudi letos na dirki najodmevnejša slovenska imena kolesarstva

Dirka po Sloveniji se bo odvijala med 15. in 19. junijem in bo obsegala 5 etap v skupni dolžini okoli 800 kilometrov. V programu letošnje dirke je tudi nekaj povsem novih etap in krajev, ki jih dirka v svoji zgodovini še ni obiskala in bodo vsekakor predstavljaje poseben izziv kolesarjem. Prva etapa letošnje dirke bo kolesarsko karavano popeljala od Nove Gorice do Postojne (164,7 km), druga etapa od Ptuja do Rogaške Slatine (174,1 km), tretja etapa od Žalca do Celja (144,6 km), četrta etapa od Laškega do Velike planine (152,5 km) ter peta etapa od Vrhnike do Novega mesta (156,1 km), kjer bo tudi v letošnjem letu tradicionalni cilj dirke.

Na dirki bo po besedah direktorja Bogdana Finka sodelovalo kar 22 ekip iz celega sveta, kar pomeni več kot 150 kolesarjev. Pričakujejo tudi največja slovenska imena kolesarstva. Udeležbo so potrdili Tadej Pogačar, Matej Mohorič, Luka Mezgec in Jan Polanc, upajo pa tudi na vrnitev trenutno poškodovanega Jana Tratnika. Direktor dirke še dodaja, da si lahko obetamo zanimiv obračun najboljših, saj se zahtevnost dirke stopnjuje iz etape v etapo – če sta uvodni dve etapi bolj pisani na kožo hitrejšim kolesarjem in bosta kolesarsko karavano dirke Po Sloveniji sploh prvič pripeljale tudi v Postojno, se bo od 3. etape dalje, kjer sta že na sporedu tudi dva kategorizirana vzpona, dirka šele zares začela. Boj za zeleno majico bo bržkone odločen v zaključku 4. etape, dirka pa bo napeta vse do ciljne črte, pravi.

Sicer pa bo eden izmed največjih športnih dogodkov v Sloveniji zopet dobro predstavljen v svetu. Vsak dan bodo zagotovili 2,5 ure direktnega televizijskega prenosa, ki bo predvajan v 130 državah. Na največjem televizijskem športnem programu bodo temu dogodku v petih dneh namenili 10 ur televizijskega prenosa. Slovenska turistična organizacija pa bo v sklopu tega na kanalih Eurosporta izvedla tudi kampanjo z 238 televizijskimi oglasi, načrtujejo 3,2 milijona oglasov na eurospost.com, pripravljajo pa tudi vsebinske prispevke o Sloveniji na spletnih straneh ter objave na družbenih omrežjih tega medijskega velikana. Kot dodaja v.d. direktorica STO Ilona Sremecki, trasa izredno dobro prikaže turistične destinacije in kraje v naši domovini, zlasti pa poudari kako zelena in raznolika je naša domovina.

Dirka prinaša dodatno promocijo turističnim destinacijam

Rogaška Slatina pri tem športnem dogodku po Sloveniji sodeluje že osmo leto. Za nemoten potek dirke po njihovi občini bo tudi letos skrbelo več kot sto prostovoljcev, zagotoviti pa so morali tudi 50.000 evrov, in sicer iz občinskega proračuna 30.000 evrov, sponzorji bodo prispevali 15.000 evrov, preostali del pa bodo prispevali z delom.

Kot je na včerajšnji predstavitvi dejal župan mag. Branko Kidrič, tovrstno sodelovanje občini in turistični destinaciji prinaša posebno promocijo kraja ter ob tem dodaja:  »Naš cilj pa je, da bi, kot vrsto preteklih let, skozi sodelovanje na tem projektu, dodatno promovirali šport in trajnostno mobilnost.« Ob tem izpostavlja, da so v Rogaški Slatini med prvimi v Sloveniji že v letu 2003 pričeli graditi kolesarske steze in daljinske kolesarske povezave. Danes imajo zgrajenih 33 kilometrov različnih kolesarskih stez in poti, zraven tega pa ponudijo tudi katalog, v katerem je označenih 15 kolesarskih poti različnih težnostnih stopenj po obronkih cele občine. Občina je v letu 2010 prejela tudi mednarodni certifikat “evropsko mesto prijazno za kolesarje”. Pred leti so kolesarsko infrastrukturo nagradili tudi z izposojevalnico koles, do konca prihodnjega leta pa imajo v načrt zgraditi še 7 kilometrov daljinskih kolesarskih povezav, v izgradnji pa je tudi parkirišče Park&Ride.

V Rogaški Slatini ob tem beležijo obdobje, ki so ga poimenovali mesec športa, v sklopu katerega pripravljajo pet dogodkov. Ob gostovanju mednarodne kolesarske dirke po Sloveniji tudi Bobrovo bicikliranje, Afroditin tek, prireditev »Veter v laseh« ter mednarodni festival športnega in dokumentarnega filma.

Oglejte si 3-D predstavitev druge etape dirke:

In še nekaj fotografij z včerajšnje novinarske konference:

E.Š.