Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Velika sobota tudi pri nas v znamenju blagoslova jedi: “velikonočni žegen” v vasi Lipa v Termah Olimia, Šmarju pri Jelšah in Bistrici ob Sotli


V teh dneh praznujemo velikonočne praznike, ko se kristjani spominjamo Jezusove smrti in vstajenja. Današnji dan, velika sobota, tudi po naših cerkvah mineva v znamenju blagoslova, zjutraj so potekali blagoslovi ognja in vode, čez dan pa velikonočnih jedi.

Velika sobota skupaj z velikim četrtkom in petkom predstavlja velikonočno tridnevje. Ta dan se spominjamo umrlega Jezusa, zato se številni kristjani odpravijo v cerkev, kjer obiskujejo Jezusov grob.

Ta dan pa mineva tudi v znamenju blagoslova jedi. Kot je tradicija tudi pri nas, pripravimo košarice velikonočnih dobrot, ki jih nesemo v cerkev k blagoslovu. Vsaka dobrota v košarici ima svojo simboliko. Kruh in ostalo pecivo simbolizirajo božjo trnjevo krono, meso Jezusovo telo, pirhi Jezusove rane in hren žeblje, s katerimi so Jezusa pripeli na križ.

Po blagoslovu se običajno doma zbirajo družine na velikonočnih obedih.

Danes zvečer bodo po cerkvah obhajali velikonočno vigilijo, obred veselega pričakovanja, ko bodo zazvenele tudi slovesne aleluje, ki napovedujejo Jezusovo vstajenje. Jutri pa sledi še obhajanje največjega krščanskega praznika, velike noči, ko s svetimi mašami in slavnostnimi procesijami obhajamo vstajanje Jezusa iz grba.

Velika noč sicer predstavlja praznik veselja in upanja, kristjani namreč verujemo, da je Jezus s vstajenjem premagal telesno in duhovno smrt ter za vse prenesel upanje na vstajenje pri smrti.

Slovesni blagoslovi v Šmarju pri Jelšah, vasi Lipa v Termah Olimia in Bistrici ob Sotli

Slovesni blagoslovi velikonočnih jedi so zaznamovali današnje dogajanje tudi po naših cerkvah. Dopoldne, dan pred največjim in najpomembnejšim krščanskih praznikom, veliko nočjo, so se v veselem duhu zbrali številni verniki v župniji Šmarje pri Jelšah. Več deset vernikov, med katerimi je bilo tudi veliko najmlajših, so v Šmarju pri Jelšah dočakali ob 11. uri. Glavni oltar je bil bogato obdan z dekorativno okrašenimi in dobrot polnimi košarami. Velikonočni blagoslov je izvedel dr. Janez Kozinc, duhovni pomočnik v župniji.

Obiskali smo tudi jutranji blagoslov jedi v vasi Lipa v Termah Olimia, ki sta ga na prostem izvedla patra iz minoritskega samostana iz Olimja. Na blagoslovu se je zbralo več deset ljudi, tako domačinov kot obiskovalcev term. Za cerkveno pesem je poskrbela Mateja Bobek.

Popoldne pa smo se mudili na blagoslovu jedi v župniji Sveti Peter pod Svetimi gorami v Bistrici ob Sotli, ki ga je izvedel župnik Damjan Kejžar. Tudi v farni cerkvi sv. Petra so domačini lepo napolnili cerkev.

Preživite mirne in lepe praznične dni. Več iz današnjih blagoslovov v fotogaleriji.

 

N.O., E.Š.