Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Šentjurju opažena dva para belih štorkelj (foto)


V zadnjih dneh sta bila v Šentjurju opažena dva para belih Štorkelj, ki si bosta, kot vse kaže, tam tudi poiskali svoje novo domovanje. Kot pravijo na Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOOPS), ima ta zgodba velik lokalni pomen, pomembna pa je tudi na nacionalnem nivoju.

V lanskem letu je Franc Rataj v lastni režiji postavil drog in podstavek za gnezdenje bele štorklje. Načrte za podstavek in svetovanje so mu nudili na Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije.

“Njegovo dejanje je zelo pohvalno, saj je ta akcija za ohranjanje populacije bele štorklje pri nas zelo pomembna. Že v letošnjem letu kaže, da bo njegova srčnost obrodila sadove. V Šentjurju opažamo dva para bele štorklje. Gnezdo pri zdravstvenem domu je zasedeno že od prve polovice aprila in že valita, v zadnjih dneh pa se želi v Šentjurju ustaliti še nov par. V nedeljo so potekali teritorialni boji med štorkljami, od takrat pa je par stalno prisoten na gnezdu pri Francu Rataju, kar kaže na možnost, da se bomo lahko Šentjurčani pohvalili z dvema paroma bele štorklje,” ob tem veselem dogodku pove Urška Gajšek z DOOPS.

Prisotnost dveh parov štorkelj v Šentjurju ima tudi širši pomen. Med drugim to kaže, da je v Šentjurju dovolj ohranjenih prehranjevalnih habitatov štorkelj (trajnih travnikov), ki v številnih predelih v Sloveniji izginjajo. Zato štorklje s teh območij izginjajo (Murska ravan) in zasedajo nova (Savinjska ravan). Zadnjih nekaj let Savinjsko ravan vsako leto počasti nov par bele štorklje.

Na DOPPS že od leta 1999 vsako leto opravljajo popis bele štorklje v Sloveniji. Gre za neprecenljive podatke o stanju populacije pri nas. Za vsako leto in vsako gnezdo imajo podatke o gnezditvenem uspehu in zasedenosti gnezda. V letu 2020 je med drugim nastalo tudi novo gnezdo na Ponikvi.