Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na potoku Buča uredili bobrov jez, da bo dobro za bobra in kmetovalce (foto)


Konec marca so predstavniki Inštituta za ohranjanje naravne dediščine LUTRA, skupaj s Kozjanskim parkom, na potoku Buča opravili drugi intervencijski poseg v Sloveniji za preprečevanje poplavljanja poljedelske površine in travnika v okolici bobrovega jezu (tako imenovani »beaver-deceiver«).

Za poseg v zavarovano bobrovo strukturo (jez) je bilo predčasno pridobljeno tudi dovoljenje Ministrstva za okolje in prostor. Za poseg so potrebovali dve 6-metrski rebrasti kanalizacijski cevi s premerom 40 centimetrov, ki so jih zaposleni Kozjanskega parka spretno vstavili v bobrov jez.

Namen posega ni odstranitev bobra in jezu, pač pa bobra prelisičiti in znižati vodostaj za jezom. “Poseg je uspel, s pomočjo kamere spremljamo stanje vode in obnašanje bobra. Voda v okolici jezu je takoj po posegu začela kopneti s kmetijskih površin,” so sporočili z inštituta LUTRA. Prvi tak poseg so sicer uspešno opravili na Žerjavinskem potoku v bližini gradu Otočec.

Dobro za bobra in kmetovalce

Na pomisleke o tem, ali je tovrstno početje nemara škodljivo poseganje v naravo, se je Lea Likozar iz društva LUTRA strinjala, da bi bilo bolje pustiti bobrov jez nedotaknjen, “Ampak ta postopek je stalna praksa v ZDA in Kanadi in dokazano deluje. Problem v tem primeru je, da je poplavljena okoliška poljedelska površina. To je način, kako v takih primerih zadovoljiti tako obdelovalca polj, kot tudi bobra. Boljša varianta bi bila odkup priobalnih zemljišč, ampak zaenkrat to še ne pride v poštev in je vstavitev cevi nekakšen kompromis. S tem preprečimo, da bi ljudje sami vzeli stvari v roke in bobrov jez preprosto odstranili,” pojasnjuje.