Maske v večini zaprtih javnih prostorov niso več obvezne

14. 4. 2022 6:27

Vlada je določila obvezno uporabo zaščitnih mask le še na področju zdravstvene dejavnosti in pri tistih izvajalcih socialno varstvene dejavnosti, ki izvajajo nastanitev. Določa tudi prenehanje ukrepa vzdrževanja medosebne razdalje in prenehanje ukrepa izpolnjevanja pogoja PCT v zavodih za prestajanje kazni zapora in prevzgojnih domovih. 

Vlada je potrdila predlog Strokovne svetovalne skupine za covid-19, ki je predlagala sproščanje ukrepa glede obvezne nošnje zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih. Kriterij za predlog je bil, da je v slovenskih bolnišnicah v intenzivnih terapijah že več kot 7 dni zaporedoma hospitaliziranih manj kot 35 pacientov.

Skupina je zato predlagala, da zaščitne obrazne maske v zaprtih javnih prostorih ostajajo kot priporočilo, niso pa več obvezne. V primeru, da ni možno zagotavljati medosebne varnostne razdalje 1,5 metra v zaprtih javnih prostorih, Strokovna skupina priporoča nošenje zaščitnih obraznih mask. Izjeme pri tem so zdravstvene ustanove, domovi starejših občanov (DSO) ter socialno-varstveni zavodi (SVZ), kjer je Strokovna skupina predlagala, da se obvezno nošenje zaščitnih obraznih mask ohrani. Še naprej se ohranja izpolnjevanje pogoja PCT za zaposlene, uporabnike in obiskovalce zdravstvenih ustanov, DSO-jev, SVZ-jev. To pa po njihovem mnenju ni več potrebno v zavodih za prestajanje kazni, zaporih in prevzgojnih domovih. Vlada je priporočila Strokovne skupine upoštevala, odlok pa je v veljavo stopil v četrtek, 14. 4. 2022.

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X