Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kozjansko in Obsotelje bo v naselju Sv. Ema dobilo Center šolskih in obšolskih dejavnosti


Danes sta v prostorih občinske uprave v Podčetrtku tamkajšnji župan Peter Misja in ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec podpisala pismo o nameri za vzpostavitev dejavnosti Centra šolskih in obšolskih dejavnosti, ki naj bi v naslednjih dveh letih zaživel v podčetrteški občini  v objektu stare šole v naselju Sveta Ema pri Pristavi pri Mestinju.

S podpisom pisma o nameri, ki so mu ob županu Petru Misji in šolski ministrici dr. Simoni Kustec, prisostvovali tudi minister za gospodarskih razvoj in tehnologijo in podpredsednik vlade Zdravko Počivalšek, državni sekretar na šolskem ministrstvu Marjan Dolinšek ter ravnateljica Osnovne šole Podčetrtek Sonja Švajger ter pomočnica ravnateljice za enoto vrtec Urška Sovinc, sta se Občina Podčetrtek in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport zavezala k nadaljnjim aktivnostim za izvedbo projekta za vzpostavitev dejavnosti Centra šolskih in obšolskih dejavnosti v Sveti Emi.

Kot so o podpisu predstavili, je ideja zagon dobila ob jesenskem vladnem obisku Savinjske regije, ob tem je ministrica izpostavila, da so zaznali, da ima območje po svoji zgodovinski, kulturni in turistični dejavnosti izreden potencial za tovrstno dejavnost, a je doslej predstavljalo nekakšno sivo liso v slovenskem prostoru, saj območje Kozjanskega in Obsotelja takšnega centra še nima. Dejala je, da pridobitev ne bo pomembna le za območje Podčetrtka, pač pa za širšo regijo, kot tudi slovenski prostor.

V projektu vzpostavitve Centra za šolske in obšolske dejavnosti v Sveti Emi nameravajo skozi celovito sanacijo tamkajšnje stare šole zagotoviti nastanitev za 64 mest, ki bodo namenjani za izvajanje šolskih in obšolskih dejavnosti oziroma izobraževanja v naravi, ali kot radi pravimo, izvajanja šole v naravi. Ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec je razložila: »Šlo bo za ureditev približno petnajst štiri do šest posteljnih sob, urediti bo potrebno sanitarije in tuše, zagotoviti prostore za izobraževanje, sanirati talne obloge v prostorih, zagotoviti energetsko učinkovit sistem ogrevanja, zagotoviti prostore učilnic za izvajanje programa v primeru slabega vremena.«

V Podčetrtku zelo veseli odločitve ministrstva

Izredno vesel naložbe je bil tudi župan Peter Misja, ki je ob podpisu dejal, da so že dlje časa razmišljali, kakšno vsebino dati starejšemu objektu šole v Sv. Emi in se o tej temi pogovarjali tudi s pristojnimi državnimi uradniki. Vesel je, da so skupaj našli rešitev. Ob tem je izpostavil, da bodo s projektom širšem območju dali nov za

gon ter s tem zagotovili dodatne pogoje za razvoj. Predvsem pričakuje, da bodo lahko vsebine Centra navezali tudi na Vonarsko jezero, kjer naj bi občina v prihodnjem obdobju poskrbela za ureditev Turistično-informacijskega centra. Sicer so pri izvajanju dejavnosti izpostavili še navezavo s Kozjanskim parkom in drugimi turističnimi točkami v regiji.

Pridobitev je pozdravil tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Dejal je, da bo »šola« pomembno vplivala na življenje v teh obmejnih krajih in bo tako občini Podčetrtek kot širšemu območju dala dodatno vrednost.

Vrednost projekta so ocenili na 250.000 evrov. Občina naj bi v naslednjem koraku poskrbela za ustrezen vpis zemljišča, za lažje izvajanje dejavnosti pa naj bi nekaj zemljišča še kupili. Za preostali del bo poskrbela država. Rok za izvedbo projekta še ni natančno določen, pravijo pa, da naj bi izvedba trajala od enega do dveh let.

In še nekaj fotografij:

E.Š.