Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Stružnice – nepogrešljivi pripomočki lesarjev

V prav vsaki panogi se danes že srečamo z zelo pomembnima procesoma standardizacije in optimizacije. Zahvaljujoč tehnološkemu napredku tako danes dosegamo izredno visoko kakovost končnega izdelka in ponovljivost samega postopka. Modernizacija ni zaobšla niti lesnopredelovalne industrije in prav stružnice so tiste, ki so v zadnjih letih kar najbolj tehnološko napredovale.

Čeprav bi marsikdo ob tem pomislil, da človeške roke zaradi vpeljave visokotehnoloških in robotiziranih postopkov v proizvodne procese niso več potrebne, pa temu še zdaleč ni tako. Spretno ročno delo je še vedno tisto ključno, zaradi katerega končni izdelki pridobijo na svoji vrednosti. Vendar pa se pri delu vedno več uporablja tudi – strokovno znanje. Mizarji in lesarji so tako vedno bolj strokovno podkovan kader, ki iz lesa izdeluje prave umetnine. Pri tem pa jim odločilno pomagajo tudi visoko kakovostne stružnice.

Tehnološko napredne stružnice so ključni delovni pripomoček

Stružnice so tehnološko dovršeni delovni pripomočki, ki jih lahko srečate v prav vsaki resni mizarski ali lesarski delavnici. Brez njih pa lahko vsak večji lesnopredelovalni industrijski obrat kar zapre svoja vrata. So namreč nujno potreben delovni stroj, s katerim ob vrtenju obdelovanca (les ali kovina) in s pomočjo ostrega namenskega orodja izdelate različne cilindrične oblike. S pomočjo stružnice se tako izdeluje noge miz, stojala, sklede, lesene kozarce in najrazličnejše okrasne predmete.

Najbolj kakovostne stružnice preverjenih proizvajalcev pa lahko dobite tudi pri podjetju Lestroj, ki je specializirano za prodajo lesnoobdelovalnih strojev. Vaš nakup bo tako podprt s strokovnim svetovanjem, zato ste lahko prepričani, da bo vaša delavnica pridobila točno takega delovnega pomočnika, kot ste si ga vedno želeli.

Izvedite kar največ o stružnicah

Stružnica je zelo uporaben delovni stroj, ki ga je mogoče dobiti v različnih izvedbah. Vsak mojster ima namreč pri svojem delu točno določene potrebe in zahteve. Tem pa se mora prilagoditi tudi stružnica – domači mizarji, ki les obdelujejo predvsem zaradi veselja do dela in nekaj dodatnega zaslužka bodo tako izbrali drugačno stružnico, kot se jo najde v različnih velikih podjetjih.

Da bi o tem nadvse priročnem delovnem stroju izvedeli kar največ, lahko obiščete tudi različne poučne spletne strani. Tam boste našli več prispevkov o stružnicah, ki vam bodo še dodatno razjasnili to široko področje in navsezadnje tudi pomagali pri izbiri pravega pripomočka.

Posebej zanimive pa so ravno industrijske stružnice, pri katerih je vpliv tehnološkega razvoja še toliko bolj pomemben, saj ključno vpliva na uspeh proizvodnega procesa. Se zanimate predvsem za nakup zahtevnejšimi polavtomatskih in CNC strojev? Potem si lahko več prispevkov o stružnicah, ki jih uporabljajo v velikih industrijskih obratih, preberete na portalu Feel the future, kjer se še posebej radi dotaknejo pomembnosti razvoja, mehanizacije in napredka.

Katero stružnico izbrati

Odločitev za ustrezen stružni pripomoček je ključna za uspeh vašega dela. Zato je zelo priporočljivo, da se pred nakupom posvetujete s poznavalcem, ki ima s tega področja veliko znanja in izkušenj. Po pomoč se lahko obrnete na podjetje Lestroj, kjer stavijo na svoje strokovno svetovanje in vodilne ponudnike stružnic. Prav tako pa lahko nekaj znanja pridobite tudi sami – več prispevkov o stružnicah kot boste prebrali, lažje boste vedeli, kaj morate kupiti.

Pri podjetju Lestroj boste zagotovo našli primerno stružnico tudi za vašo delavnico. Glede na obseg in težavnost dela lahko stružnice razdelimo v tri večje skupine:

  • JET Tools stružnice so najboljša izbira vseh manjših domačih mojstrov, ki potrebujejo dovolj dobro napravo za hobi uporabo. Takšne stružnice omogočajo dober nadzor in pregled dela. Uporaba je enostavna in praktična. Izdelane so iz kakovostnih materialov, delo z njimi pa je popolnoma varno in zelo učinkovito. Zelo pomembna prednost teh stružnic je, da se jih lahko nadgradi s pomočjo podaljška ali priročnega stojala. Vse našteto pa lahko seveda najdete v Lestrojevi pestri ponudbi.
  • Minimaxove stružnice so nepogrešljive, kadar se lotimo zahtevnejših in natančnejših strugarskih del. V Lestrojevi ponudbi se tako najde klasična stružnica, ki jo lahko nadgradite s kopirno napravo. Pri takšnih napravah opažamo pomemben napredek v smeri standardizacije celotnega procesa.
  • CNC stružnica Centauro pa je paradni konj vseh stružnic, ki jih trenutno poznamo. Gre za zmagovalko med takšnimi napravami in je pogosto prva in edina izbira večjih obratov. Ta stružnica omogoča izdelavo najzahtevnejših izdelkov iz lesa. Glavna prednost CNC stružnic je namreč možnost CAD programiranja, ki zagotavlja ponovljivost postopka.
Pogled v prihodnost

Glede na hitrost tehnološkega razvoja lahko predvidevamo, da bomo čez leta uporabljali le še bolj izpopolnjene stružne stroje. Vse več prispevkov o stružnicah govori o njihovem hitrem napredku in številnih izpopolnitvah, ki mizarjem in lesarjem le še dodatno olajšajo samo delo. Največ tehnološkega napredka beležimo pri CMC in SCM stružnicah, kar pa niti ni presenetljivo, saj so namenjene najbolj zahtevni uporabi.

Nič kaj dosti pa ne zaostajajo niti tisti stružni aparati, ki jih uporabljajo v zasebnih mizarskih delavnicah. Napredek teh stružnic pa gre predvsem v smeri izboljšav samega delovnega procesa.

Sodobna proizvodnja tako zahteva visoko usposobljen strokovni kader – od inženirjev, tehnologov in lesarjev. Ti so tisti, ki v končni fazi vršijo nadzor nad delom v delavnici, torej tudi nad stružnico. Ko moči združijo roke mojstra in zmogljivost delovnega stroja, pa nastanejo umetnine, zaradi katerih čisto upravičeno ostanemo odprtih ust.

*naročnik: Gorec d.o.o.