Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Ukrajinka iz Šentjurja: brat po 14 letih odšel na obisk k očetu v Ukrajino in ostal ujet na bojišču


Vojna v Ukrajini je dodobra zarezala tudi v naša življenja. Tako na gospodarskem področju, kjer se spopadi, v ne tako oddaljeni Ukrajini, že odražajo v višanju cen in prekinitvah poslovnih projektov. Še bolj boleče pa so žalostne zgodbe na osebni ravni. Slednjim smo priča tudi v Sloveniji, kamor že sprejemamo prve ukrajinske begunce. Izjemno travmatične čase pa preživljajo tudi tukaj živeči ukrajinski in ruski državljani, katerih prijatelji, družinski člani, sorodniki in znanci se nahajajo bodisi v obleganih mestih bodisi so morali poprijeti za orožje.

Ena izmed teh je tudi Jelena Konoval, slovenska Ukrajinka, ki že od mladosti živi v Sloveniji, zadnja leta v Šentjurju. Z nami je delila delček težkih časov, skozi katere se prebija v zadnjih dneh.

Jelena Konoval je slovenska Ukrajinka, ki že od mladosti živi v Sloveniji, zadnja leta v Šentjurju. Tu sta si s slovenskim partnerjem ustvarila družino, sicer pa se ukvarja z izobraževanji s področja kozmetike, lepote in zdravja, ki temeljijo na rusko-ukrajinskem znanju s teh področij. Pogovor se je od njenega dela, ki ga je najprej okrnila epidemija, sedaj pa še vojaški konflikt med državama iz katerih črpa znanja za svoja izobraževanja, hitro preusmeril v težko družinsko zgodbo, skozi katero se prebija od začetka vojne v Ukrajini.

Kot Ukrajinka iz Kijeva, ima namreč na območjih največjih spopadov v Ukrajini ujetih veliko sorodnikov. Kot pove, je nekaterim sicer uspelo pobegniti na zaenkrat še varna območja Ukrajine ali k prijateljem v Bolgarijo, a veliko jih je ostalo ujetih v vojni vihri. Posebej travmatična izkušnja v težki družinski zgodbi se trenutno odvija z njenim 36-letnim bratom, ki sicer prav tako živi v Sloveniji. Ta se je namreč pred časom, po dolgih 14 letih, odločil obiskati očeta v Ukrajini ter urediti določene dokumente. Tja je odpotoval v času, ko si prav nihče ni niti upal verjeti, da bi se lahko rusko-ukrajinski konflikt tako bliskovito spremenil v krvavo vojno. “Ujela ga je vojna. Žal je ukrajinski državljan, tako da je velika verjetnost, da se bo pridružil vojski,” pretreseno pove Jelena. Kot vsak ukrajinski državljan star med 18 in 60 let namreč ne sme zapustiti države in bo, kot že njegov oče, verjetno poprijel za orožje in odšel na bojišče. Ironično, Jeleni upanje, da bratu vendarle morda ne bo treba na bojišče, daje njegova bolezen. Spopada se namreč s t.i. dolgim covidom, zaradi česar ima precejšnje zdravstvene težave. Medtem se njen 60-letni oče že bori na kijevskih bojiščih, enaka usoda pa je doletela tudi ostale moške sorodnike.

Ukrajinci se bodo za svojo domovino borili do konca

V nadaljevanju se dotakne še svojega osebnega pogleda na vojno v svoji domovini. Kot pove Ukrajinci za vojno krivijo ruskega predsednika Vladimirja Putina. “Ukrajinci so nanj zelo jezni, saj ne morejo verjeti na kakšen krut način se jih je lotil z do zob oboroženo vojsko. Napadajo domove, kjer živijo nedolžni ljudje, rušijo stanovanja, vrtce, muzeje,…, ne skrbi jih za uboge otroke,” pripoveduje z mešanico žalosti, razočaranja, nemoči in jeze. “Kar pa je najbolj pomembno, nihče v Ukrajini si ne želi biti del Rusije, Ukrajinci so ponosni na svojo samostojnost, so veliki patrioti, zato se bodo borili za svojo domovino, do zadnje kaplje krvi,” je prepričana Jelena. Ob tem izpostavi primere, ki jih pozna sama, ko so celo nekateri uspešni ukrajinski podjetniki, ki živijo in poslujejo v Evropi, pustili vse in se odpravili boriti v Ukrajino. “Takšne odločitve so fascinantne in pričajo o veliki pripadnosti domovini,” pove s ponosom in upanjem, da se bo ukrajinska nočna mora kar najhitreje končala ter prizanesla s trpljenjem nedolžnih ljudi.

B.S.