Šentjurčane razburili letaki, ki jih je po gospodinjstvih razposlala stranka SDS

23. 3. 2022 14:43

Nekatere v občini Šentjur so te dni razburili letaki, ki jih je po šentjurskih gospodinjstvih razposlala lokalna izpostava vladajoče stranke SDS. V njem je našteta večina največjih projektov, ki so se v zadnjem obdobju izvedli oz. se izvajajo v občini Šentjur, in so predstavljeni kot investicije aktualne “vlade”.

Na Občini Šentjur so se bili na navedbe v letaku primorani odzvati, saj naj bi v zadnjem obdobju občani na njih naslovili mnogo pripomb in vprašanj, pa tudi očitkov, češ kaj so na občini v tem obdobju sploh naredili ter kam vlagajo svoja sredstva, če vse aktualne projekte ureja vlada.

Na občini so potrdili, da se več lokalnih projektov financira iz državnih in evropskih sredstev, a dodali, da ne gre za “vladni denar”, temveč denar vseh davkoplačevalcev.

Te dni so občane Šentjurja v poštnih nabiralnikih pričakali predvolilni letaki šentjurske izpostave stranke SDS. Na njih se na prvi strani predstavljajo poslanka ter občinska svetnica Jelka Godec ter ostali svetniki SDS v Občinskem svetu Občine Šentjur, preostale strani pa so namenjene “pregledu vladnih investicij za razvoj občine Šentjur”, kjer naštevajo že realizirane šentjurske projekte, projekte v izvajanju in projekte v pripravi ter višino prihodkov, ki so bili v letu 2022 zagotovljeni iz državnega proračuna.

Letak z “vladnimi” šentjurskimi investicijami naj bi v Šentjurju povzročile kar nekaj razburjenja, šentjurska občina pa naj bi posledično s strani občanov prejela mnogo pripomb in vprašanj, pa tudi očitkov, češ kaj so na občini v tem obdobju sploh naredili ter kam vlagajo sredstva, če vse aktualne projekte ureja vlada. Zaradi burnega odziva, ki ga je povzročil letak, so se bili na Občini Šentjur primorani odzvati, kljub temu da se, kot pravijo, ne želijo vpletati v predvolilno kampanjo. Predstavili so podrobnejša pojasnila in nekatera dejstva, pri čemer ne zanikajo, da se projekti sofinancirajo iz državnega (ne vladnega) proračuna, imajo pa projekti tudi kompleksnejšo kronologijo od poenostavljene na letaku.

Ne, to niso “vladni” projekti

Kot so zapisali na Občini Šentjur, gre za razburkano predvolilno vzdušje, ki ga ne želijo še dodatno pregrevati, zato so na javnost naslovili predvsem potrebna pojasnila in dejstva. Navedli so, da se iz državnega in evropskega proračuna trenutno res financira več projektov v izvajanju v občini Šentjur. Vendar pa ne gre za sredstva vlade, temveč za sredstva države. “Torej sredstva vas, davkoplačevalcev, projekte, ki so v teku, pa je občina pripravljala in financirala že vrsto let (priprava dokumentacije, odkupi, služnosti) in se niso pojavili kar iznenada. Vse priprave na projekte so strošek občinskega proračuna,” zapišejo. Dodajajo, da za vso to pripravo dokumentacije stoji trdo delo občinske uprave, pogajanj in logističnega dela. “Zavedamo se, da je to naše delo in naloga, vendar ne moremo dopustiti, da si zanje lastijo zasluge politične opcije,” so kritični.

“Zahtevni projekti se pripravljajo mesece dolgo, po več let pa lahko trajajo usklajevanja glede na zakonske podlage (te se lahko vmes tudi spremenijo), trda pogajanja in argumentiranje morebitnega sofinanciranja, zakaj je nek projekt nujen za našo lokalno skupnost. Včasih je potrebno izbirati, čemu se bo dala prednost in to ni preprosto.  Od idejnih zasnov do prve lopate se lahko zamenja več vlad, ministrov, medtem ko občina sledi svojemu dolgoročnemu planu. In ta je usmerjen v čim boljšo kvaliteto življenja za čim več naših občank in občanov,” še pojasnjujejo na občini.

“Svetnica Jelka Godec v aktualnem mandatu ni podprla nobenega občinskega proračuna”

V nadaljevanju odziva, ki je v celoti objavljen na spletni strani šentjurske občine, naštevajo še nekaj primerov iz letaka. Med drugim o pričetku gradnje kolesarske steze Šentjur – Štore – Celje, za katero idejna zasnova in prve aktivnosti segajo že v leto 2011, pri čemer je Občina Šentjur med drugim iz naslova Dogovora za razvoj regij iz leta 2018, za projekt izgradnje zagotovila 780.000 € nepovratnih sredstev, čemur je sledilo pridobivanje služnosti, urejanje vrste lastniških pravic iz služnostnih pogodb, občina je zagotovila tudi svoja zemljišča,…. V nadaljevanju odziva podobna zavajanja z letaka naštevajo še za projekt kolesarske povezave proti Šmarju pri Jelšam, komunalne ureditve industrijske cone Šentjur – jug 3, projekt celostne preureditve stavbe in okolice stare Auree v Gorici pri Slivnici, projekt ceste Dole – Šentjur z gradnjo krožišča s podhodom pri OŠ Franja Malgaja Šentjur za kar prvi projekti segajo v leto 2014, in druge.

“Občinska uprava ni v službi všečnosti, ampak v službi ljudi, prebivalcev lokalne skupnosti, vseh krajevnih skupnosti in vseh 222 km² naše občine. Svojo dolžnost in poslanstvo uresničuje ne glede na datum volitev,” ob koncu zapišejo na šentjurski občini, ter izrazijo zahvalo vsem občankam in občanom za podporo v času usklajevanj in pridobivanja zemljišč za izvedbo projektov, pa tudi občinskim svetnikom, ki so podprli občinske proračune, ki je temeljni kamen za vse projekte. “Hvala pa tudi tistim, ki svojega glasu niso prispevali. Svetnica ga. Jelka Godec v aktualnem mandatu ni podprla nobenega občinskega proračuna,” ob koncu ošvrknejo prvo imenovano z letaka stranke SDS.

B. S.

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X