Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Nova podražitev na trgu pogonskih goriv, maloprodajne cene pa bodo nižje


Jutri naj bi prišlo do nove podražitve pogonskih goriv. Znova je tako pričakovati gneče na bencinskih servisih, kot se je zgodilo ob podražitvi prejšnji teden.

Predsednik vlade Janez Janša je sicer že napovedal, da bo država s torkom regulirala cene pogonskih goriv. Določene bodo najvišje dovoljene maloprodajne cene goriv.

Po poročanju Financ, naj bi analiza gibanja cen dizla in bencina kazala, da bomo v torek, 15. 3. 2022, priča rekordnim cenam dizla, kot tudi najvišjim cenam bencina doslej.

Liter 95-oktanskega bencina naj bi se tako podražil za okoli 10 centov, ob predpostavki, da vlada (izrazito) ne bo znižala dajatev. Podobno povišanje naj bi doletelo tudi dizelsko gorivo. Če vlada ne bo ukrepala, bo cena bencina najdražja v zgodovini Slovenije. Nedavne izjave predstavnikov vlage sicer nakazujejo intervencijo države ter znižanje dajatev, posledično pa nižji skok cen.

Po pisanju Financ, naj bi tako, če vmes ne bo posegla država, cena 95-oktanskega bencina znašala več kot 1,65 evra za liter. Bencin bi ob nespremenjenih dajatvah postal najdražji doslej. Trenutna cena je okoli 1,563 evra na liter in je le za 0,013 evra za rekordom, doseženim avgusta 2012. Cena dizla pa naj bi s torkom poskočila za nekaj več kot 10 centov in se približala vrednosti 1,80 evra za liter.

Maloprodajne cene kljub višjim cenam na trgu nižje

Premier Janez Janša je sicer po v Državnem zboru po tem, ko se je napovedalo zvišanje cen, naznanil, da bodo s torkom regulirane maloprodajne cene naftnih derivatov. “Trošarine smo postavili na najnižjo možno stopnjo. Za kurilno olje smo zamrznili maržo. Iz blagovnih rezerv bomo intervenirali, ko bo derivatov primanjkovalo. Maloprodajne cene bodo od jutri naprej regulirane. Slovenija ima dovolj zalog naftnih derivatov. Če bodo te dobave bistveno motene, pa imamo tudi zakon o reguliranju cen za primere, ko cene lahko naraščajo ne glede na ekonomske pogoje. Danes bo vlada sprejela uredbo, s katero bo določila najvišjo ceno naftnih derivatov,” je povedal. To pomeni, da podražitve verjetno ne bodo tako občutne.

Po poročanju portala N1 pa naj bi se maloprodajne cene goriv jutri celo znižale. Po informacijah Vlada naj bi v uredbi predlagala, da bi bila cena 95-oktanskega bencina omejena na 1,503 evra za liter, cena dizla pa na 1,541 evra za liter. Ukrep bo veljal 30 dni.

Po poročanju portala N1 pa naj bi se maloprodajne cene goriv jutri celo znižale. Po informacijah Vlada naj bi v uredbi predlagala, da bi bila cena 95-oktanskega bencina omejena na 1,503 evra za liter, cena dizla pa na 1,541 evra za liter. Ukrep bo veljal 30 dni.

Cene goriv lahko spremljate na portalu goriva.si