Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Mlada slatinska umetnica na ogled v mariborski galeriji (foto)


Februarja je mlada slatinska umetnica Nika Strašek, skupaj s Tamara Šterlek, v mariborski galeriji Media Nox otvorili cikel razstav magistratov likovne pedagogike Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru.

Cikel sta skupaj z mentoricami poimenovale MAG_MA. S prvo razstavo REVELATIO sta obiskovalce nagovarjali z redukcijo, odsotnostjo in praznino.

Nika Strašek se je predstavila s serijo grafik Odsotnost narejenih v tradicionalnih grafičnih tehnikah. Grafični listi in matrice (katerim umetnica nameni še posebno pozornost) zavzemajo formo nekakšne lebdeče instalacije. Z uporabo tradicionalnih grafičnih tehnik kot so lesorez, linorez, jedkanica in suha igla je umetnica spreminjala in odvzemala glavne značilnosti grafične umetnosti, to so matrica, odtis, barva in motiv. Ob vprašanjih kaj je danes (grafična) umetnost in kako tradicionalne grafične tehnike napraviti del žive grafične umetnosti jo je najbolj zanimal prehod v praznino. Začela je s postopnim zmanjševanjem in na koncu odvzela motiv, pri čemer je ustvarila serijo grafik »sivine«. Nadaljevala je z odvzemanje barve in pri tem ustvarila serijo robnih risb (grafike t.i. slepega tiska). Nadaljnja redukcija reliefa slepega tiska oz. pritiska grafičnega valja pripelje do odsotnosti odtisa. Tako ostane samo še list grafičnega papirja in matrica. Slednja pa v prej omenjeni instalacija zavzema enako pomembno vlogo kot same grafike.

Po besedah kuratorke Mojce Puncer poda Nika lasten avtorski pogled na sodobno grafično ustvarjanje, ki ga s predstavitvijo v obliki instalacije ponuja v presojo gledalcem. Z odvzetjem posameznih grafičnih senzacij jih želi močneje nagovoriti in usmeriti v polje raziskovanja in odkrivanja. Enkratno in neponovljivo artikulirane avtorske odločitve ponujajo novo izkustvo v obliki dogodkovnosti in razsrediščenosti gledalske izkušnje. Instalacija, ki gledalcu ponuja perceptivno potopitev, se v bistvo razodene v samem dogodku za gledalca. Prava narava umetniške stvaritve ne more biti razodeta brez aktivne udeležbe gledalca, ki pa mu razstavljena dela namesto burnih senzacij ponujajo njihovo redukcijo in na subtilen način pričajo o bistveni razsrediščenosti sodobnega človeka in sveta.

B.R.