Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Humanitarna pomoč Ukrajini: v Šmarju pri Jelšah zbrali 12 palet, v Šentjurju pa eno tono izdelkov


Občani občin Kozjanskega in Obsotelja so znova pokazali sovjo veliko humanitarno srce. Zbrali so namreč več ton pomoči, ki bo namenjena pomoči v vojni razdejani Ukrajini ter ukrajinskim beguncem.

Šest občin zbralo 12 palet pomoči

Občine Šmarje pri Jelšah, Rogaška Slatina, Rogatec, Podčetrtek, Kozje, Bistrica ob Sotli, štabi Civilnih zaščit občin in OZRK Šmarje pri Jelšah smo pod vodstvom Skupnega organa za Civilno zaščito in požarno varnost občin Kozjanskega in Obsotelja so pomoč za Ukrajino zbirali minuli petek. “Lokalno so nam na pomoč priskočili gasilci, saj smo v gasilskih domovih zbirali hrano, pijačo, higienske pripomočke in podobno. K sodelovanju smo povabili tudi osnovne šole, preko katerih so otroci zbirali šolske potrebščine kot so zvezki, pisala, barvice, peresnice torbe in ostalo. Pridružila se nam je tudi OOZ Šmarje pri Jelšah. Skupaj smo nabrali za kar 12 palet hrane, pijače, higienskih pripomočkov in šolskih potrebščin, katere je danes v Logistični center Civilne zaščite Zahodno štajerske regije brezplačno dostavilo podjetje AS System iz Šmarje pri Jelšah,” uspešno humanitarno akcijo opiše Miha Šket, ki je na občini Šmarje pri Jelšah zaposlen za strokovni del Civilne zaščite. Pri tem pa poudari predvsem, da vse to ne bi zmogli brez dobrih ljudi, ki so prepoznali stisko in ponudili pomoč, zato se vsem, ki so kakorkoli priskočili na pomoč iskreno zahvaljujejo.

V Šentjurju zbrali dve paleti izdelkov

Tudi v Šentjurju je pretekli teden Rdeči križ Slovenije – Območno združenje Šentjur ob pomoči prostovoljcev PGD Šentjur pripravil akcijo zbiranja donacij za pomoč prebivalcem Ukrajine.

Pri tem so sledili napotkom centralnih organizacij, katera pomoč je najbolj potrebna in zaželena. V nekaj urah v dveh izbranih dneh se je v prostorih PGD Šentjur nabralo za slabo tono različnih izdelkov, ki so bili danes ustrezno zapakirani, naloženi na palete in prepeljani na zbirno mesto v Celje, od koder bo logistično poskrbljeno za prevoz v Ukrajino. Občanke in občani Občine Šentjur so napolnili pet palet s 310 kg gasilske reševalne opreme, 300 kg hrane, 200 kg higienskih pripomočkov, 100 kg materiala za prvo pomoč in podobno. Med pakiranjem in pred odvozom se je šentjurski župan mag. Marko Diaci zahvalil vsem prostovoljcem, ki so pomagali pri zbiranju in sortiranju ter vsem ljudem dobrega srca, ki so podarili pomoč v kakršnikoli obliki.

Koordinatorica zbiralne akcije, sekretarka RKS-OZ Šentjur Andreja Tisel, pa je dodala, da je bil odziv izjemno dober in da ljudje še zmeraj kličejo glede pomoči. Prav tako so se držali navodil, kaj se zbira, zato je bilo tudi organizatorjem lažje. Po potrebi in glede na smernice, kaj se potrebuje, bo verjetno podobna akcija še organizirana, je napovedala Tislova, o čemer bo tudi javnost pravočasno obveščena. Še zmeraj pa velja, da so najbolj učinkovita pomoč denarna sredstva (tudi ta se ves čas zbirajo). “Upamo namreč lahko, da bodo kamioni z zbranimi izdelki pomoči dosegli Ukrajino in v vojni prizadete prebivalce, žal pa za to ni nobenih zagotovil,” dodaja Tislova.

Finančna sredstva lahko donirate s poslanim SMS z besedo BEGUNCEM ali BEGUNCEM5 na 1919 in prispevajte 1 oziroma 5 eur. Velja za uporabniki mobilnih storitev A1, Telekom, Telemah in T-2.

Sredstva lahko tudi nakažete na TRR:

RDEČI KRIŽ SLOVENIJE, Mirje 19, 1000 Ljubljana

TRR: SI56 0310 0111 1122 296

SKLIC: SI00 96889

BIC BANKE: SKBASI2X

KODA NAMENA: CHAR

ali s pomočjo QR kode:

1646295178439_Slika1.png.png