Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V sklopu akcije ‘Slovenija kvačka’ nastal ogromen šentjurski grb


V sklopu vseslovenske akcije Slovenija kvačka, v kateri navdušenke nad kvačkanjem vsako leto kvačkajo na določeno tematiko, se letos kvačkajo grbi slovenskih občin.

V sklopu akcije se kvačkajo tudi grbi občin Kozjanskega in Obsotelja. Med tistimi, ki so svoje umetnine že dokončale je tudi občanka Šentjurja Gelca Gajšek, ki je veliko truda in številne delovne ure vložila v kvačkan grb Občine Šentjur. V zameno za donacijo ga je te dni predala županu Šentjurja mag. Marku Diaciju.

Akcija se odvija pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

Namenov akcije je več, in sicer povezati Slovenijo, spodbuditi ljudi, da začno kvačkati in s tem ohranjati in obujati našo nacionalno tradicijo. Kvačkanje je imelo še posebej v koronskih časih tudi zelo dobre stranske učinke, deluje namreč pomirjujoče, zmanjšuje stres, spodbuja ustvarjalnost in trajnostno naravnanost. Poleg tega se želijo kvačkarice s tokratnim projektom vpisati v knjigo svetovnih rekordov.

Gelca Gajšek, ki je skvačkala šentjurski grb, je kmečka ženska, stara 69 let, ki je na vozičku že 20 let – zaradi spastične tetrapareze ima tudi osteoartrozo, predvsem prstov na desni strani. “V prostem času se ukvarjam z raznimi ročnim delom medtem spada tudi kvačkanje, kar mi pomaga pri gibljivosti rok. Ob delu se sprostim in si bistrim um. Kvačkam razne stvari. Nekaj ji lahko vidite v galeriji izdelkov. To je samo malenkost, največ jih podarim za otroke, vnuke in nečake da bodo imeli spomin name – to mi veliko pomeni.  Pri izdelavi grba sem se veliko naučila in utrdila kako biti vztrajen, “ je povedala Gelca Gajšek. Z županom sta si na prijetnem srečanju, na katerega je prišla s soprogom, skupaj ogledala grb. Končni izdelek, v katerega je avtorica vložila ogromno truda, sedaj krasi prostore občine.

V sklopu akcije se sicer kvačkajo tudi drugi grbi občin Kozjanskega in Obsotelja. Nekateri so prav tako že končani. Kdo jih kvačka in kako so videti, lahko preverite tukaj.